Followers

MARI MENABUNG

Thursday, November 15, 2012

kisah kucing.... ;)

assalamualaikum semua bloggers..
ape khabar? sihat ke?
byk tny plk kan.. harap2 sume sihat2 belaka..
entry ari ni aku nk citer psl kucing...
dri mula jmpa dia smpi la skrg ni dah beranak pinak  kt umah tu.. hihihi

kisah ni bermula hujung bulan enam thun 2011.. hari sabtu.. date x dpt dikenalpasti..
rumah aku x berpenghuni.. msing2 keluar sbab ade hal..
aku mcm biasa ade kelas starting from 2 pm until 6.30 pm..
adik lelaki aku kuar lepak ngn kawan2 dia..
family yg lain ke bukit jalil gi umah abg..

suatu petang antara 6.00 - 6.30 ptng, adik aku balik..
tibe2 dia terdengar bnyi kucing.. dri longkang..
kbtulan 2,3 hri lpas aku ade ckp kt adik aku nk bela kucing..
adik aku teringat dia trus amik..
bwk msuk umah.. mandikan dia ngn syampu sunsilk limau purut aku kaler hijau tu..
pas mandi dia baring2 kt katil adik aku..
waktu mlm dia still takut2 lgi ngn family aku.. at last di tertidur bwh meja..
adik aku amik bwk msk bilik dia.. tido dlm kotak...

pagi sok, aku dgr citer psl kucing aku ni dri jiran..
sbnrnya kucing aku ni ade 3 ekor semuanyer..
tp yg lgi 2 ekor ni dh mati kna langgar ngn kete.. tggl yg sekor ni jatuh longkang
dkat umah aku.. owhh.. sungguh tragis nsib dia..
mmg nasib dia baik sbb adik aku jmpa dia...

 name kucing ni pelik skit.. bgi nama best2 bla pggil dia wat dont know jerr..
last2 mak aku pggl NYAU, dia menyahut plak.. dia pandang kta blik trus dtg kt kaki..
smpi la sekarang ni name dia NYAU.. cam klaka plk.. hehehe...

aku still bela nyau smpi skrg.. prnh dlu nyau hlang 4 hri..
mak risau sgt2.. tiap2 mlm sblm tido msti dia pggl nyau..
klu2 nyau ade kt luar ke.. still xde.. aku sdri pn trsa bla dia hilang.. mnangis kot bla tgk
gmbr dia.. hahaha.. emo lebih.. trfkr gk cmna dia kt luar sna makan ke x? 
klu ade org jmpa pn harap sgt dia dpt tuan yg baik.. x pkl dia, x cubit dia..
msa tu klu dia dah mati aku redhakan je laa.. 

after 4 days, aku blik keje, mak aku dh tersengih2 dpan pintu..
aku pelik jgk.. knpa mak aku ni..
tibe2 aku teringat psl nyau... trus aku tny mak..
"mak, nyau dh balik ke?
mak aku sengih lgi.. trus dia tnjuk nyau tgh tido kt ats kabinet..
penat kot.. mak ckp bdn dia lemah.. mak bgi mkn
trus dia lelap... happy sgt2 bile dia dh blik semula..

start dri kes tu, 1 family pantau dia mna pegi..
bla nk msk maghrib, aku akn pggil dia msuk umah..
pstu x bagi dia kuar dh.. ckp la hlang skali dli.. trasa sgt2..

erm.. skrg ni nyau dah ade 5 ekor ank.. tp aku bgi 2 ekor lgi
kt kawan kakak aku.. mmg dia nak bela kucing..
alhamdulillah ciko dgn jerry dpt tuan yg mmg baik hati..
jga makan, tmpt tnggal.. anta gi vaksin.. aku happy..
skrg yg ade kt umah aku nyau ngn 3 ekor ank dia..
belang, puteh dgn kembang.. mmg x mnang tgn klu mlyan dorg makan.
ade yg nk makan sorg2 la.. ade yg makan xnk kongsi bekas..
msing2 byk kerenah.. last2 aku bgi sorg 1 bekas..

panjang plak entry kali ni..
aku stop smpi sni dlu.. pasni aku smbng lgi 
kisah psl kucing aku ngn ank2 dia skli..
aku akn kongsikan jgk tips2 pnjgaan kucing.. 
( my elder brother study veterinar at upm.. so byk tau psl 
tips jga kucing ni dri dia jgk.. )
tggu tau..
ni aku share koleksi gmbr2 nyau.. enjoy.. ;)

nyau msa first day bru pas mandi..

nyau suka duduk disebalik pintu..

msa ni nyau bunting.. xtau la bape bulan...
hihihi.. tau2 dh terberanak..

tido pn suka nk seksi2.. hehehe

tgh cuci peti ais.. ble plak dia lompat msuk
nyau ngn anak2 dia klu jmpa bnda2 pelik cmni la dia..
siasat abis.. kembang kempis hidung dorg.. hahaha

36 comments:

  1. wargh ! rinduu nak bela kucing T__T

    ReplyDelete
  2. hahaha.. boleh pula dia masuk ice box tu..

    wah, dah dpt bby ea, bilalah kembang tu nak bg baby kt kita.. hehe

    Mike pun kadang2 tak balik rumah 3 hari, risau jgk.. nasib baik dia ingt jalan pulang rumah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak dpt baby?
      lpaskn kembang kt luar..
      sok2 dh bunting pastu beranak la dia..
      kta plk x menang tgn nk lyn.. hihi

      Delete
  3. comel je nama kucing tu , hehe , unik :P
    btw kita ada tag nama awak untuk join GA . jemput ke blog kita then join la segmen tu okayy . hehe . terima kasihh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. comel + kelakar..
      tu name yg dia pling suka kot..

      Delete
  4. Wuuuuuuu dapat jaga Nyau drpd kecik sama besar ey? Mesti maken syg gila kan? Bagus2. Semuga keturunan Nyau selamat di bawah jagaan Zahirah. If byk sgt anak dea, kasi je kat org laen yg nak bela jugak kan? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. off coz syg giler2 sbb bela dri kecik..
      bile hlang jdi x keruan.. nsib baik jmpa jln balik umah..
      klu liyaa nk ble jgk.. meh la dtg amik.. hee

      Delete
  5. hehe..bgus2 sbb suka bela kucing..mulia tu...aku kureng sikit bela2 binatang ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kucing jgk binatang kesygan Rasulullah.. :)

      Delete
  6. Salam Ma'al Hijrah,dari pakjoe sori lambt ucap :)

    ReplyDelete
  7. fuyohh dah panjang. nama nyau dah cukup klasik da :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kihkihkih... trime kasih cik mastura.. ;)

      Delete
  8. comel nyau. Muka ada senyum2.. hana pun suka kucing

    ReplyDelete
    Replies
    1. msa kecik je comel
      bla dh besar, ade anak
      makin garang plk dia...

      Delete
  9. comelnyer nyau ni. Kat rumah puteri ada 10 ekor kucing..memang tak menang tangan dibuatnya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. 10 ekor?
      yg ade 4 ekor ni pun x terlayan..
      mkn kna reserved sekor2..
      xble cmpur.. huhu

      Delete
  10. sorang? ni yg pelik ni..tu bukn kecik ke..npe pngl 'sorng' plak.??hehe..xpe2..yaya phm ;p

    comel la NYAU zahirah ni ..kaler same mcm kucing kt uma yaya..=D..tp kcik lg..betina jgk..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. excited nk menaip
      smpi typing error pn xpasan..
      hehehe.. ;b

      Delete
  11. Nyau ni sama mcm kucing kakak Ee. Sebijik rupa dia.

    ReplyDelete
  12. wak pon sukak kucing tapi susah nk jaga jugakk...uuHuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. org nk bela kucing ni kna sabar..
      pling ssah nk ajr dia buang air dlm blik air..
      mmg kna byk bersabar..

      Delete
  13. suka tengok gelagat kucing,hu2x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... xpe nnt sya share lgi gmbar2 kucing sya

      Delete
  14. nyauuu.... nyau temok! gigit hidong nyau! geram! hihi... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nyau mmg gemok pas operate..
      ashik makann jerr..
      tp dia garang.. huhuu

      Delete
  15. Replies
    1. sweetkan.. mula2 x ska name tu..
      lma2 dh bese so dh jdi ska.. ;)

      Delete
  16. tak tahan bila depa masuk peti beku. haha. beku nanti. tq singgah blog sy, free2, mai singgah lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn kta peti sejuk..
      bonet kete pn dia penah msuk..
      nsib baik pasan klu x dh smpi perlis.. hihihi

      Delete
  17. nama comel.kucing pon comel.hehe.mase kecit2 dulu, sha bela kucing je mati.pastu serik da.huhuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade org mcm sha..
      jiran sya.. dia penah bela kucing pastu mati..
      skrg x sggp nk bela dh sbb sedih bla kucing tu mati..

      Delete