Followers

MARI MENABUNG

Friday, November 30, 2012

pengapit ohh pengapit..



assalamualaikum.. selamat pagi semua..
selamat hari jumaat.. ;)
entry 4 today ~~ pengapit ohh pengapit
al kisahnyerr.... semalam some1 mesej miss request utk jdi pengapit dia 22.12.12 nnt..
serba slh plak miss rsa sbb time tu ade kelas + test skali utk highway engineering..
so mmg xble skip class.. mmg kna bersoal jwb dgn lecturer nnti..
sbb lecturer utm space ni lain mcm ckt.. hihihi

okey la back to the story.. 

org cakap klu jdi pngapit nnti lmbat kawen..

tp......................

ade yg cakap klu jdi pengapit nnti cepat kawen..

mna 1 btul ni?? ( jodoh dan pertemuan di tgn TUHAN laaa)
utk pengetahuan semua, miss dah jdi pengapit 4 kali tau... 4 kali... hahaha..
first utk kakak ipar, second utk anak jiran
third n fourth utk kawan baik husband and wife..
tebal muka la klu nk jdi pengapit lagi pasni..
makcik2 terutamanya msti tny, ashik jdi pengapit org, ashik buat hantaran org..
dri sdri bile lagi?
ni jwpn miss - bgi "senyum manis" kat makcik2 yg tny tu.. 
nak buat bunyi cengkerik xble, senyum je la yg mampu.. hihihi
"jadi menantu makcik je la senang.." amboi makcik2 smbl mnyelam minum air yerr... 

tu kta org2 tua.. mgkin dorg xnak anak dara yg blum kawen ni trlalu expose kt org ramai..
nnti hilang seri pengantin laaa.. nnti itu la.. nnti ini laa..
kdg2 dgr mcm mengarut ajer.. tp org2 tua ni terlebih dhulu mkn garam.. 
so, ikut je la ckp dorg tu..

tp kan yg pling best klu jdi pngapit, muka ble inter frame skali dlm album kawen dorg..
mgkin x dpt msk sume sipi2 pn jdi la.. hehehe.. 
haa.. lgi 1.. yg best jdi pngapit, ble mkn sdap kt meja pngantin.. siap org serve lgi...
auwww..! bestt.. tq abg katering... hahahaha...

okey la.. miss stop smpi sni aje.. 
mau gi breakfast.. happy reading to all.. 
bye2.. wassalam.... ;)



ssah jgk nk buat pilihan klu btul2 jdi cmni.. hahaha

p/s - sory kak x dpt jadi pengapit tuk akak...
 tp ape pun hantaran akak sya dah buatkan.. 
harap akak puas hati dgn hasil tgn sya yg x brapa nk seni sgt tu.. hihihi

Thursday, November 29, 2012

aku to miss

assalamualaikum semua..
as usual.. gud morning and happy works 
for those yg bkrja n happy study for those 
yg bergelar students.. hehehe..
panjang plak nk wish gud morning je pun..

"aku to miss..."
mesti korg sume tertanya2 entry pasal ape ari ni? hehehe...
meh2 i explain...
entry2 sebelum ni, owner blog yg comel ni ( ehh comel ke?? agkt bkul sdri lg.. hahaha)
membahasakan dirinya sebagai AKU... yerr AKU... A+K+U... again.. AKU...
sbnrnya owner blog ni pun rsa x selesa bila membahasakan diri dgn AKU.. 
x manis la.. kta kan perempuan ..
ye la.. sebabnye pembaca blog ni maybe trdiri drpada pelbagai peringkat umur..
mcm x sesuai, x sedap bla dibaca kan?

so owner blog ini decide nak tukar la dari AKU tu ke MISS..
ok x?
sape stuju angkat siku.. hihihi..
jgn marah tau.. gurau2 aje..

okeyla.. smpi cni je.. entry pendek je ni..
mlm nnt kna rajinkan diri wat asaimen plak..
arghhhh... malasnyer.. tp perjuangan harus diteruskan... ;)
ok2 that's all...
bye2.. assalamualaikum...


sayang puteh... ;)
saje share gambar ni... hihihi

Wednesday, November 28, 2012

Wordless Wednesday # 18



ni anak buah aku.. namanya aleya zahraa bt zamri..
umur dia baru 5 bulan tp badan dia amat2 sihat.. hihihi
aleya dh besar nnt belajar rajin2 smpi msuk u tau.. ;)

Tuesday, November 27, 2012

CEREWET..... lelaki vs perempuan..

assalamualaikum to all bloggers..
tuesday already.. but, as usual aku msti ngntuk waa.. knpa cmni?? mgkin sbb weekend aku dh struggle dgn test atucara kontrak & taksiran.. pastu test theory of strucutre plak.. penatnyerr.. tido plak kul 2 pgi.. xpelaa.. lgi 2 thun je zahirah.. bersabar la kerana segulung degree.. korbankan hari minggu kamu.. ;b

entri hari ni bkan pasal kucing... xmo la kerap sgt entry psl kucing, nnti aku sedih bile teringat kt belang.. entri hari ni psl cerewet.. bla ckp psl cerewet ni mst org akn tuding jri kt PEREMPUAN.. kenapa erk? LELAKI x cerewet ke??  untuk pengetahuan semua cerewet ni bermaksud bila ade sje benda yg x kena msti di persoalkan.. sma jgk mksudnye dgn suka berleter, merungut.. itu x boleh, ini x boleh... suka merumitkan prkara yg mudah...haa.. terang dan jelas x? (sumber dri sini)

bile baca maksud cerewet tu mmg x dinafikan la knpa org akan ckp perempuan pling cerewet.. hahaha.. sebabnya aku sdri mmg cerewet... tp bkn cerewet yg melampau semua x ble ikut kpla sdri je.. yaa.. aku cerewet dri segi kebersihan.. aku pantang skit tgk umah bersepah, toilet x bercuci, sinki dapur x bercuci smpi berlumut, barang trlalu byk dlm umah.. ahh mcm2 lgi r.. sakit mata woo... bkan ape kbersihan tu kan penting... islam pun mengutamakan kebersihan.. bile bersih senang kta nk beribadat, penyakit pn x dtng.. btul kan?? tpikan perempuan jgk cerewet bab shopping dgn makan.. yerr.. sbgai cth dri aku sdri ni haa.. hahaha.. selagi x jmpa yg berkenan dihati, aku akan cri smpi dapat.. kdang2 aku tgk brang tu 2,3 kali, then aku pusing2 lagi... mmg keje gile.. sebab tu la aku ska shopping sesorang... xde la org membebel dgan aku sruh pilih cepat.. btul x ladies?? klu sokong agkt jari manis.. hihihi...

ermm... lelaki yg cerewet? aku rsa ada tp x ramai.. mgkin segelintir.. cthnya lelaki jenis yg sgt2 menjaga penampilan.. kdng2 dorg ni yg tegur org perempuan bila ade bnda yg x kna dgn mata dorg.. 1 lgi lelaki pn cerewet jgk la bab2 shopping ni sma jgk mcm perempuan.. btulkan?? plh baju or kasut berjam2 kot... pegang, letak.. pastu pegang lgi letak balik.. ( ehh aku pun sma camtu.. hahaha).. see, bkan perempuan aje yg cerewet.. lelaki pun sma tau... ye laa.. kta mesti nak yg terbaik n memuaskan hati kta.. bru la happy senyum smpo ke telinga.. hehehe

kesimpulannya, from my opinion, lelaki dan perempuan sama2 cerewet.. lelaki dan perempuan jgk sma2 cerewet mengenai perkara yg sma.. cthnya shopping, kebersihan, plh teman hidup.. mcm2 lagi.. tp kdng2 cerewet ni agk menyusahkan jgk sbb x semua orang bleh terima dengan cerewet kta ni.. btulkan? sbb tu aku risau takut xde sape nak kat aku sbab cerewet.. i x nak forever alone.. wuaaaa... mak aku ckp jgn nk cerewet sgt.. hahaha... ye la mak.... ;b

okeyla.. better aku stop smpi cni aje.. mcm wat essay dh ni.. nnti org nk bca pun bosan... sblum tu klu ade sape2 nk bgi pendapat or kritik ble la comment kt bwh ni yer.. daa... ;)



Thursday, November 22, 2012

KISAH BELANG

assalamualaikum semua.. selamat pgi..
harap2 semuanya sihat2 aje yer..
hari ni 22.11.2012, khamis... msuk hari ke-3 belang pergi meninggalkan kami sekeluarga..
3 hri ni jgk la aku slalu tersasul pggil nama belang..
nak pggl puteh dgn kembang,aku terpggil puteh dgn belang..
lpas tu bru aku tersedar belang dah xde..
2,3 mlm aku tido, pkul 4-5 pagi msti aku tersedar.. tiba2 aku trbyng2 muka belang...
mesti dia tgh kesejukan kt luar tu..

terbyg2 tmpt dia selalu tido.. ats kabinet dgn ibu dia, Nyau..
ats sofa dgn adik dia, Kembang.. kdg2 dia tido ats katil adik aku..
kdg2 dia tido kt ats krusi dlm blik adik aku.. rindu nk kacau dia tido..
aku sllu kcu dia tido.. aku tiup kt mata dia.. hahaha.. jhtkn aku..
rindu nk pegang hidung dia.. sbab hidung dia kaler coklat..
rindu nk pegang tgn dia.. sbab bulu kt tgn dia gebu2..
rindu nk picit2 kpla dia.. sbab kpla dia besar.. hehehe

belang ni kucing yg nakal bkn jahat tau.. tp dia sgt manja dgn semua org..
dia suka panjat ats riba org.. pastu dia tido selena-lenanya..
kdg2 dia ska tido himpit2 kt punggung org laa.. 
klu aku blik keje, aku pggl dia, terkedek2 brjln ikut blkng aku..
aku bkk peti ais, laju la dia dtg.. sbb bla bkk peti ais, mmg dia tau, dia akn dpt ikan..
mengiau2 dia nk makan smpi tgn aku pn dia pnjt..

tiba2 smlm mak aku bersuara.. "kat mna la si belang ni mkn racun tu??"
aku terkejut.. aku balas blik..
klu dia ada skrg msti tgh tido ats kabinet lpas kekenyangan..
tido berjam2.. org kcu pn msih lena lgi...
bla pndng puteh, aku teringt belang.. sbb dorg ni kdg2 baik kdg2 gaduh..
dlu dorg slalu tido skali.. klu puteh jilat2 tgn pas dia mkn,
aku teringat belang.. dia mesti jilat2 tgn dia pas mkn..

aku tgk puteh, kembang dgn nyau seolah2 dpt rsa yg belang dh xde..
sbb skrg ni msing2 kdg2 nmpk mcm muram.. dduk termenung je..
smlm aku tgk puteh.. aku tny puteh.. "puteh knpa??"
puteh rindu belang yer.. pastu dia mengiau.. mgkn dia fhm kot..
"tu la msa belang ade ashik nk gaduh jer.. klu selisih tu x pndng lgsg..
skrg belang dh xde, xde sape dah puteh nk gaduh2" balas aku...
puteh seakan mengerti, dia pndang aku then pejam kedua2 mata dia..
mgkin dia rindu belang.. xpelah puteh.. jgn sedih2.. kta truskan hidup mcm biasa..


aku trlalu sygkan kucing2 aku ni.. 
sbab aku bela dorg sejak dri lahir smpi la dah besar ni...
kpd puteh, kembang ngn nyau jgn main jauh2 dah..
puteh ngn nyau ni sllu sgt main2 kt luar.. klu aku pggil tlglah msuk umah..
aku xnk kamu semua menerima nsib yg sma mcm belang..
sebab AKU SAYANG KAMU SEMUA... ;)

puteh dgn belang minum air sama2

suka dgn hidung dia yg kaler coklat ni..

puteh dgn belang tido same2 dlm 1 sgkar..

belang mmg suka tido ats kabinet ni..


Wednesday, November 21, 2012

Wordless Wednesday # 17

BELANG IN MEMORIES
8 DECEMBER 2011 - 20 NOVEMBER 2012


belang kacau aku solat.. nakal!


nangis tgk dia camni..  dia kuar x balik2.. pukul 6pgi, 
20.11.2012, ayah jumpa kt pintu grill dah mati..

mulut penuh ngn darah.. berbuih2..
mgkin dia termakan racun kt mna2
kesan muntah mnunjukkan mmg dia ade 

mkn rumput utk buang bisa racun tu..
tp msa tu waktu semua org tido, xde sape tlg dia..
mati mcm tu.. ;(

 -- aku x byk smpan gmbar dia.. belang aku mnta maaf sebab x tlg kau..
 tp aku nk kau tau, yg kami sekeluarga terasa kehilanganmu...


Tuesday, November 20, 2012

aku SEDIH.. ;(

assalamualaikum semua..
selamat pagi..
hari ni kt luar sgt cerah..
matahari memunculkn dirinya mmberi chya kpd 
makhluk2 bumi Allah..
tp x mcm aku.. pagi ni hati aku agk mendung skit..
aku sedih... aku menangis..
pagi2 aku dikejutkan dgn kehilangan sesuatu yg amat aku syg..
tak tertanggung rsanya...
tp ape aku ble buat melainkan menangis dan menangis...

pukul 6 pgi kakak aku kejut bangun...
'eah bangun... belang dah mati'
aku trkejut, trus trjn katil...
aku berlari trun bwh tngk belang dah terbaring dpn pintu..
mulut dia berdarah.. berbuih2.. aku pgang bdn dia dah keras, sejuk..
aku pggil belang.. aku kejut dia.. aku goyang2 bdn dia..
belang x bergerak lgsg.. trus aku nangis..
spontan aku jerit, "belang knpa jdi cmni??"

pasni puteh dah xde teman nk bergaduh
kembang xde teman nk bermanja, menjilat
nyau dah xde teman tepuk tampar
pasni jgk xde la belang yg slalu mengiau bla aku blik keje..
xde dah belang yg slalu lompat naik ats riba..
xde dah sume tu... aku SEDIH.. ;( 

aku x sggp nk truskan entry.. 
aku trpksa stop smpi cni dlu... ;(

Monday, November 19, 2012

SHORT MESSAGE TO ALL MALAYSIAN..

DON'T EVER LET YOUR HAND
HELPING THE ISRAEL BY RECEIVE
THE FREE MCD BURGER!

p/s - bkan mcd aje yer.. 
ape2 sahaja yg seangkatan dgn israel + mcd.. 
dlu aku ambil ringan benda2 mcm ni..
tp bila tgk semakin byk kekejaman keatas umat seagama aku,
aku terpanggil utk wat entry ini... menangis tgk
budak2 kecik x berdosa disakiti xpa belas ksihan..
sama2 kta doakan untuk palestine..

DOA UNTUK PALESTINE :
Ya Allah, sebagaimana Engkau
pernah menghantar burung-burung
ababil menghancurkan tentera bergajah musyrikin,
maka kami memohon kepadaMu Ya Allah, 
turunkanlah bantuanMu kali ini kepada
orang-orang Islam di Lebanon / Palestine,
hancurkanlah rejim zionis.... amin.....
baca jgk surah Al-Fill
credit to - blog fyna


Thursday, November 15, 2012

kisah kucing.... ;)

assalamualaikum semua bloggers..
ape khabar? sihat ke?
byk tny plk kan.. harap2 sume sihat2 belaka..
entry ari ni aku nk citer psl kucing...
dri mula jmpa dia smpi la skrg ni dah beranak pinak  kt umah tu.. hihihi

kisah ni bermula hujung bulan enam thun 2011.. hari sabtu.. date x dpt dikenalpasti..
rumah aku x berpenghuni.. msing2 keluar sbab ade hal..
aku mcm biasa ade kelas starting from 2 pm until 6.30 pm..
adik lelaki aku kuar lepak ngn kawan2 dia..
family yg lain ke bukit jalil gi umah abg..

suatu petang antara 6.00 - 6.30 ptng, adik aku balik..
tibe2 dia terdengar bnyi kucing.. dri longkang..
kbtulan 2,3 hri lpas aku ade ckp kt adik aku nk bela kucing..
adik aku teringat dia trus amik..
bwk msuk umah.. mandikan dia ngn syampu sunsilk limau purut aku kaler hijau tu..
pas mandi dia baring2 kt katil adik aku..
waktu mlm dia still takut2 lgi ngn family aku.. at last di tertidur bwh meja..
adik aku amik bwk msk bilik dia.. tido dlm kotak...

pagi sok, aku dgr citer psl kucing aku ni dri jiran..
sbnrnya kucing aku ni ade 3 ekor semuanyer..
tp yg lgi 2 ekor ni dh mati kna langgar ngn kete.. tggl yg sekor ni jatuh longkang
dkat umah aku.. owhh.. sungguh tragis nsib dia..
mmg nasib dia baik sbb adik aku jmpa dia...

 name kucing ni pelik skit.. bgi nama best2 bla pggil dia wat dont know jerr..
last2 mak aku pggl NYAU, dia menyahut plak.. dia pandang kta blik trus dtg kt kaki..
smpi la sekarang ni name dia NYAU.. cam klaka plk.. hehehe...

aku still bela nyau smpi skrg.. prnh dlu nyau hlang 4 hri..
mak risau sgt2.. tiap2 mlm sblm tido msti dia pggl nyau..
klu2 nyau ade kt luar ke.. still xde.. aku sdri pn trsa bla dia hilang.. mnangis kot bla tgk
gmbr dia.. hahaha.. emo lebih.. trfkr gk cmna dia kt luar sna makan ke x? 
klu ade org jmpa pn harap sgt dia dpt tuan yg baik.. x pkl dia, x cubit dia..
msa tu klu dia dah mati aku redhakan je laa.. 

after 4 days, aku blik keje, mak aku dh tersengih2 dpan pintu..
aku pelik jgk.. knpa mak aku ni..
tibe2 aku teringat psl nyau... trus aku tny mak..
"mak, nyau dh balik ke?
mak aku sengih lgi.. trus dia tnjuk nyau tgh tido kt ats kabinet..
penat kot.. mak ckp bdn dia lemah.. mak bgi mkn
trus dia lelap... happy sgt2 bile dia dh blik semula..

start dri kes tu, 1 family pantau dia mna pegi..
bla nk msk maghrib, aku akn pggil dia msuk umah..
pstu x bagi dia kuar dh.. ckp la hlang skali dli.. trasa sgt2..

erm.. skrg ni nyau dah ade 5 ekor ank.. tp aku bgi 2 ekor lgi
kt kawan kakak aku.. mmg dia nak bela kucing..
alhamdulillah ciko dgn jerry dpt tuan yg mmg baik hati..
jga makan, tmpt tnggal.. anta gi vaksin.. aku happy..
skrg yg ade kt umah aku nyau ngn 3 ekor ank dia..
belang, puteh dgn kembang.. mmg x mnang tgn klu mlyan dorg makan.
ade yg nk makan sorg2 la.. ade yg makan xnk kongsi bekas..
msing2 byk kerenah.. last2 aku bgi sorg 1 bekas..

panjang plak entry kali ni..
aku stop smpi sni dlu.. pasni aku smbng lgi 
kisah psl kucing aku ngn ank2 dia skli..
aku akn kongsikan jgk tips2 pnjgaan kucing.. 
( my elder brother study veterinar at upm.. so byk tau psl 
tips jga kucing ni dri dia jgk.. )
tggu tau..
ni aku share koleksi gmbr2 nyau.. enjoy.. ;)

nyau msa first day bru pas mandi..

nyau suka duduk disebalik pintu..

msa ni nyau bunting.. xtau la bape bulan...
hihihi.. tau2 dh terberanak..

tido pn suka nk seksi2.. hehehe

tgh cuci peti ais.. ble plak dia lompat msuk
nyau ngn anak2 dia klu jmpa bnda2 pelik cmni la dia..
siasat abis.. kembang kempis hidung dorg.. hahaha

Wednesday, November 14, 2012

Friday, November 9, 2012

Fact # 7

taylor swift said..
" we are never ever getting back together "
--> same goes to me.. ;)

p/s - xkan sekali2 aku pandang ke belakang lgi.. 
cerita dlu jdikan pengalaman 
even ianya menyakitkan hati..
be happy.. :D 

Wednesday, November 7, 2012

Wordless Wednesday # 15

my cat again n again..
sape2 yg dh tgk sblum ni jgn muntah2 tau.. hihihi
ni kembang dgn belang..
tibe2 jdi gatal2 manja plak..
enjoy yaa... ;)

Monday, November 5, 2012

JANGAN BERDIRI...!

Assalamualaikum semua..
ape khabar?
harap2 hihat la hendaknyer.. ;)
ari ni nk share gmbr ni psl makan minum semasa berdiri..
ni my pak ngah yg email..
so, rsanya rugi klu x share sma2 kn..
dah post ni bca tau.. jgn c bca.. ;)

p/s - dlu prnh dgr psl ni tp x amik serius sgt.. 
 bile dh bca ni mula la otak bygkn klu aku minum
berdiri, air akn trus jtuh ke bwh non stop smpi hentam perut, hentam usus
hentam sgla2nya yg ade dlm perut.. gile pnyer imaginasi... hahaha
pasni jgn buat dah... sian kt usus kta ni.. nk guna lma kan.. hihihi... ;b