Followers

MARI MENABUNG

Wednesday, October 31, 2012

Wordless Wednesday # 14

Assalamualaikum semua..
selamat pagi.. ;)
ari ww aku post lgi gmbar kucing aku..
nama dia puteh..
kucing yg garang, agk samseng, kuat gaduh..
dia ni cam abg kawasan laa..
dia msk kwsn org bleh, tp org lain msuk kwsan dia xbleh..
pastu cari gaduh.. jahatkan..
tp dia ni baik, slalu protect adik pompuan dia si kembang..
hahaha.. cam klaka plak

msa ni Puteh bru pas mandi.. so, dia jdi pemalas ashik  tido jerr..


Monday, October 29, 2012

CENDAWAN GORENG TEPUNG

ASSALAMUALAIKUM semua..
sihat? rsanya x terlambat lgi kot nk ucapkan 
SALAM AIDILADHA.. ;)
ari ni aku nk share resipi cendawan goreng tepung..
prnah mkn kn?
tp tau x cmna nk buat..?
meh cni aku nk share resepi.. rsanya sume dh tau kot..

BAHAN-BAHAN:
cendawan
telur
tepung serbaguna ( slalu gna brand adabi.. nk guna tpung
 goreng ayam bleh tp agk masin, so dinasihatkn gna topeng
goreng serbaguna ) 
ini la tepungnyer.. brand adabi tau

CARA-CARA:
potong cendawan ikut saiz yg korg nak.. 
pecahkan telur dlm mangkuk.. aku gna dua2 skli putih dgn kuning telur.. 
jgn membazir..
skrg dh ble start goreng..
celupkn cendawan dlm telur,
pastu bru golek2 dlm tepung..
then trus ble goreng.. 
gmbr kt bwh ni yg dh siap..
tp gmbr x same kaler plk.. huhuhu
sory ye..
cba tgk btul2... sma kn ngn yg jual kt pasar mlm tu..
lgi murah n dpt byk tau..
so, ape lgi selamat mencuba.. ;)



ble mkn ngn nasi tau.. sedap!

gambar agk blur.. sory.. ;p

Thursday, October 25, 2012

9 Zulhijjah

JUST NAK SHARE THIS PICTURE..
EMAIL FROM MY UNCLE..
SELAMAT BERAMAL SEMUA.. ;)


Wednesday, October 24, 2012

Wordless Wednesday # 13

ni kembang masa kecik..
click kt sini klu nk tgk kembang yg dh besar..

click sini klu nk tgk kembang brsma ibunya..
8 disember umur dia dh setahun.. ;) 

tp xde sijil branak.. hihihi

Monday, October 22, 2012

SURAH AL ANFAL, AYAT 10


Dan Allah tidak menjadikan ( bantuan malaikat ) 
itu melainkan sebagai berita gembira dan 
supaya hati kamu tenang tenteram dengannya 
dan kemenangan itu pula hanyalah dari sisi Allah. 
Sesungguhnya Allah Maha Kuasa lagi Maha Bijaksana.

kawan sya share ayat ni.. dia pesan klu kta terlalu nakkan
sesuatu, amalkan baca doa ni slps solat.. insyaAllah 
jika kta ikhlas dan btul2 nak, Allah akn makbulkan permintaan
itu.. yg pnting hati ikhlas.. (x salah klu sya mncuba kn)
doakan utk sya.. aminnnn..... ;)


Wednesday, October 17, 2012

Wordless Wednesday # 12

this is my lovely cat
her name is kembang..
people keep asking me why did u put her name as kembang..?
this is my answers:
of coz la sebab bulu dia kembang daa.. hihihi
klu berjalan dpn kucing jantan
siap la dia menggoda agkt ekor tggi2
bgi kembang skit..
pastu dia kibas2 kiri kanan..
mmg gatal!
tp dia sgt manjaaa... ;)

Tuesday, October 16, 2012

wedges ala "chef zahirah"

assalamualaikum semua..
selamat pgi..
how's ur day?
okey.. entry ari ni pasal makanan..
kebetulan last weekend aku xde kelas
so, pas anta kete servis, aku tgk la tv..
channel 104 - ulangan masterchef msia dri ari sabtu smpi khamis..
hujan lebat plk kt luar tu..
aku tgk kucing2 aku tgh tido
berhimpit.. sejuk kot..
tpi perut aku pun sejuk jgk...
maknanye aku lapar..
time chef jo tgh msk time kuliah master
aku gi dapur.. bkk peti ais ade sosej..
bkk almari ade kentang 2 bji..
ade tepung goreng ayam..
tiba2... ting2!
aku nk wat wedges style aku sdri..
hehehe...
bahan2 nk wat wedges ni x byk..
kt bwh ni aku bgi bhn2 ngn cara nk wat..


BAHAN-BAHAN:
kentang
telur
lada hitam
garam
tepung goreng ayam (brand adabi)

CARA-CARA:
potong kntng ikut bntuk wedges.. tau kan? cam bulan sabit tu..
pastu letak garam.. jgn byk sgt.. ckit je..
pecahkan telur dlm mangkuk.. aku gna dua2 skli putih dgn kuning telur.. 
jgn membazir..
amik tepung goreng ayam then msukkan 
lada hitam dlm tepung tu  ikut selera masing2.
so, skrg dh ble start goreng..
amik kentang yg dh perap ngn garam tu msk dlm telur
then, baru la golek2 dlm tepung..
pastu masuk kuali trus..
goreng smpi nmpk cm kaler wedges la.. msti tau kan..
dah siap goreng ble mkn ngn mayonis thousand island..
arghhh! giler sedap la!
lastly, aku tnjk gmbr wedges yg dh siap msk..
see, sbijik gile kn ngn wedges yg kta beli kt pasaraya tu..
cma kna rajin wat la.. hehehe..
selamat mencuba.. ;)

abaikan sosej yg x bape nk cantik tu.. hehehe




Friday, October 12, 2012

CUBA TEKA.....


assalamualaikum... 
selamat pagi sume..
ermm... cba tgk picture kt atas tu..
cba teka ade bape ekor kucing dlm helmet tu..
hehehe... 
gud luck! ;)

p/s - jwpn akn diberi ptang nnti.. 

Thursday, October 11, 2012

15 & 24 october 2012

ASSALAMUALAIKUM semua..
slmat pagi.. ape khabar?
meh la sya jwb.. msti la sihatkann.. hihihi

entry hari ni psl date kt atas tu..
15 dgn 24 oktober 2012..
tarikh ni wat aku x senang dduk..
risau, resah, gelisah..
takut, sakit perut.. sume ade..
( err sakit perut?? aku mmg cmni.. hahaha )

rsanya bkn aku sorg je yg ade sume prsaan tu...
org lain pn ade jgk
cma x seteruk aku..
hahaha...
nak tau ke nape?
tp aku nk remind awl2 date ni xde kna mngena
dgn tunang, kawen or wat ever yg
berkaitan dgn hal di ats..

sebenarnya.. aku mghitung hari tggu result interview SPA laa..
15 october 2012 utk jwtn Pen. Peg. Kawalan Alam Sekitar ( Kej. Awam ) C27
24 october 2012 plk utk jwtn Penolong Jurutera ( Awam ) J29
arghhh..!! mcm2 prsaan menari2 dlm kpla aku ni..
ape2 pn doakan aku smoga terselit jgk utk pgang jwtan tu..
aminnnnn.... ;)

ok la aku stop smpi cni je...
xnak mngarut pnjang2..
jom start keje.. ( err.. skrg hmpr kul 10... ish3 )

p/s - nak cek result interview by sms pn ble..
taip SPAKEP 87****-**-**** (msukkan kod jwtn)
cth cm kt bwh ni...
SPAKEP 87****-**-**** 2061
send to ...ermmmmm
tp dh lpa la nk anta kt no mna..
hahaha.. sory yer.. blik nnt aku cek dlm surat pnggln temuduga... ;p
daaaa... 
is it me??
be strong laa... chill ya.. ;)

Wednesday, October 10, 2012

Wordless Wednesday # 11

cba tgk dlm pict ni..
ade sumthing different tau..
hehehe.. cba la teka..
jwpn sya akn beri dlm msa 24 jam..
selamat mencuba.. ;)
p/s - xde hadiah laaa...

Thursday, October 4, 2012

Pesan seorang KAKAK kpd ADIK..

meh cni dgr pantun ckt..

"assalamualaikum pembuka bicara,
diharap semua blogger sihat belaka,
saya menulis sekadar suka-suka,
diharap anda semua sudi membaca."

suke x pantun tu? instant pny pantun..
tiba2 mncul kt kpla.. (terer kan??.. hihihi..)

ok la back to the real world..
actually, entry hri ni aku buat pas terbaca 1 entry dri seorng blogger baru..
dia merungut psl bf dia dh lma x contact or jmpa dgn dia..
bagi aku time sekolah xperlu kot nk fkr psl cinta2 ni..
sekolah dlu, banggakan parents kta, 
buat something yg dia rsa berbaloi sbb jga kta dri kecik
smpi la dh besar..

so... sbab tu la tjuk entry ari ni 
Pesan seorang KAKAK kpd ADIK..
aku la kakak tu.. adik yg dimaksudkan blogger tu laa..
for information, aku sdri time skolah rendah smpi la menengah
xpnah bercinta pn.. stkat kwn2 tu ade la..
bla dh smbng diploma prnh kwn ngn sorg mamat ni
tp pas abis diploma msing2 bwk hluan sdri..
smpi la aku smbng degree n dah keje ni
aku still single lgi... hahaha... ( out of topic kot?? hahaha)

ADIK... dngr sni KAKAK nk pesan..
klu tgh sekolah, skolah dlu jgn fkr2 psl cinta..
sbb umur mcm adik x sesuai lgi tuk serabutkn kpla utk fkr bnda2 cmtu..
blajar la rajin smpi dpt result yg baik..
haa... bla dh msk IPT tu mgkn msa yg sesuai utk bercinta..
kata org time belajar kt IPT tu sptutnya dh ade bf..
tp xtau la.. sstengah org ni ade plbgai pndapat..
yg pnting pndai2la jga dri, jga maruah, jga nma baik keluarga..

jgn risau, ALLAH itu maha adil.. setiap hambanya dia
dh tentukan sape jodohnya cma lmbat dgn cepat je...
klu cpat, mmg dh tertulis jodohnya cepat..
tp klu lmbt mcm tu la jgk..
cma kta kna berdoa, berusaha mntk dikurniakan 
teman hidup yg soleh dan solehah...
cpat ke lambat ke msti ade sebabnyer..
kta kna ingt ni ajal maut, jodoh dn pertemuan semuanya
di tgn ALLAH..
and 1 more thing....
selama mna kta syg kt sesorg, sebanyak mana kta cinta kt seseorg,
klu dia bkn jodoh kta, bukanlahh.......
kta kna terima hakikat itu..
ok? ;)

orite sume rsanya sya nk stop smpi sni dlu.. 
klu anda sume ade ape2 pndpt yg stuju @ x stuju 
dgn sya, bleh share dgn comment kt bwh yer..
sya sedia menerimanya...
sharing is caring..
bye2 sume...
wassalammm...

p/s - dlm islam pn mengharamkn couple.. klu kta msg dgn lelaki yg bkn muhrim pn dktakan berdosa sbb buang msa... bca kt sini.. hukum bermesej dengan bukan mahram
nak tahu dgn lbih lanjut bca kt sini dan sini.
just nk share ustaz azhar idrus
renung2kan dan slmat beramal.. sya disini sekadar brkongsi, klu ade slh dan silap hrp dibetulkan spya salah tu x berterusan... ;)


Wednesday, October 3, 2012

ini bukan post wordless wed.....


assalamualaikum sume..
gud morning tp tgk luar nk msk tgh hari dah..
hihihi
sbnrnya ni bkn post wordless wednesday..
sesi nk meluahkn prsaan..
hahaha..
pagi tdikn otw nk gi keje
aku trnmpk kucing kaler oren kecoklatan trbaring kt tepi jalan..
msti kna langgar lari tuu..
waa... teringt kucing aku kt umah..
xpsl2 air mata aku mngalir msa tgh drive..
sob.. sob.. feeling abis.. hihihi

haa... ni lgi satu bnda aku nk luahkan..
mcm2 la ko ni eah....
sebenarnyakann
AKU X SUKA BLOG YG ADA LAGU
trus hlang mood nk blogwalking la..
klu nk ade lagu pn make sure ade button utk stop or pause.. ok?
sory sgt2 
sbb aku trlalu jujur..
(ape de hal.. kecik je hal ni smpi nk diluahkan plak.. hihihi)

okey... end of story..
peace yaww.. jgn marah2 nnti cepat tua.. hahaha

Monday, October 1, 2012

10 jenis makanan anti KOLESTEROL


apa itu KOLESTEROL??

~~ Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati. Kolesterol pemakanan datang daripada daging, ayam, ikan dan produk tenusu. Selepas makan, kolesterol diserap oleh usus ke dalam peredaran darah dan diselaputi oleh protein. Kolesterol bersalut protein ni dipanggil chylomicron. Hati mampu menyingkirkan kolesterol daripada peredaran darah dan juga menghasilkan kolesterol serta merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati mengeluarkan chylomicron daripada peredaran darah. Di antara waktu makan, hati menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke dalam peredaran darah. Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL). Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’ manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik. 

orite.. dah tau kan ape itu KOLESTEROL? haa.. kt cni aku share 10 jenis makanan anti kolesterol.. maybe lbih dri 10 tp yg aku share ni someone yg send email ni kt aku... baca tau jgn x bca.. ;)

1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses. Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian. Ia juga Dapat menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yang membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI
Kuaci mempunyai kandungan zat besi. Pola pemakanan yang rendah dengan zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING
Antara pelbagai jenis buah kering, limau kering adlh yg paling bnyk mengandungi Flavanoid. Pengambilannya mmpu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dpt mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid juga bloeh diperolehi di dlm teh, tomato, brokoli, bawang serta delima. (ps~ sya ska tomato n brokoli.. hehehe )

4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yang memakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya epal dpt menyeimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dlm badan. HDL - High Density Lipoproteins ( Good Cholesterol ), LDL - Low Density Lipoproteins (Bad Cholesterol)
click cni -- >Flavanoid

5. IKAN TUNA
Termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makerel. Omega-3 scra khusus dpt melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolesterol LDL.  

6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dgn vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh dari serangan jantung.

7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedondong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dlm tubuh.


8. KISMIS
Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiapa yang mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.

9. OAT
Drpd kajian saintifik yg dijalankan, menunjukkan bhw pengambilan oat stiap pagi boleh menurunkan kadar kolesterol dlm darah. serat mudah larut dalam oat dpt mengurangkan risiko penyakit jantung skiranya dijadikan sebahagian diet rndh lemak & kolesterol anda. 
( dlu mmg rajin mkn oat, skrg pnykit M dh dtg... hahaha.. so, kna start mkn blik.. )

10. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolesterol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah yg mencukupi bgi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama 4 minggu. bagi mereka yg ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adlh plhn yg sesuai.