Followers

MARI MENABUNG

Monday, October 1, 2012

10 jenis makanan anti KOLESTEROL


apa itu KOLESTEROL??

~~ Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati. Kolesterol pemakanan datang daripada daging, ayam, ikan dan produk tenusu. Selepas makan, kolesterol diserap oleh usus ke dalam peredaran darah dan diselaputi oleh protein. Kolesterol bersalut protein ni dipanggil chylomicron. Hati mampu menyingkirkan kolesterol daripada peredaran darah dan juga menghasilkan kolesterol serta merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati mengeluarkan chylomicron daripada peredaran darah. Di antara waktu makan, hati menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke dalam peredaran darah. Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL). Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’ manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik. 

orite.. dah tau kan ape itu KOLESTEROL? haa.. kt cni aku share 10 jenis makanan anti kolesterol.. maybe lbih dri 10 tp yg aku share ni someone yg send email ni kt aku... baca tau jgn x bca.. ;)

1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses. Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian. Ia juga Dapat menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yang membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI
Kuaci mempunyai kandungan zat besi. Pola pemakanan yang rendah dengan zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING
Antara pelbagai jenis buah kering, limau kering adlh yg paling bnyk mengandungi Flavanoid. Pengambilannya mmpu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dpt mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid juga bloeh diperolehi di dlm teh, tomato, brokoli, bawang serta delima. (ps~ sya ska tomato n brokoli.. hehehe )

4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yang memakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya epal dpt menyeimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dlm badan. HDL - High Density Lipoproteins ( Good Cholesterol ), LDL - Low Density Lipoproteins (Bad Cholesterol)
click cni -- >Flavanoid

5. IKAN TUNA
Termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makerel. Omega-3 scra khusus dpt melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolesterol LDL.  

6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dgn vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh dari serangan jantung.

7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedondong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dlm tubuh.


8. KISMIS
Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiapa yang mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.

9. OAT
Drpd kajian saintifik yg dijalankan, menunjukkan bhw pengambilan oat stiap pagi boleh menurunkan kadar kolesterol dlm darah. serat mudah larut dalam oat dpt mengurangkan risiko penyakit jantung skiranya dijadikan sebahagian diet rndh lemak & kolesterol anda. 
( dlu mmg rajin mkn oat, skrg pnykit M dh dtg... hahaha.. so, kna start mkn blik.. )

10. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolesterol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah yg mencukupi bgi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama 4 minggu. bagi mereka yg ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adlh plhn yg sesuai.



12 comments:

  1. bhayanya kolestrol.. br ta kuaci pn ni antikolestrol..ada faedah jugak mkn kuaci kn.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi dgr cite ade kuaci yg x halal kn..
      so cmna tu?? huhuhu

      Delete
  2. erkk . semua mkanan ni shiyda suke . acaner tuu . hewhew :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgusla cmtu...
      ble reduce kolesterol..
      no worries ok.. ;)

      Delete
  3. xleh mkn da le cmni..haishh.. =='

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh?? knpa plk x ble mkn.. bleh la..
      bca betul2..
      10 jnis makanan anti kolesterol..
      mean tuk protect our body from cholesterol..
      hihihi.. slh fhm ni..

      Delete
  4. Maybe cik datin xbce tol2 kot..(",)..

    bdw, ingatkan soya menambahkan berat bdn..hehe..rupe2nyer bagus kan..kacang, thats right, mmg bantu utk pecahkan lemak..thanks sharing..sharing is caring..huhuhu..(^_____^)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. tu la.. risau ni org slh fhm..
      nnti dorg tolak tepi plak sume mknan kt ats tu..
      btw, tq 4 comment.. sma2 kta amlkan yer.. ;)

      Delete
  5. amik kolesterol yg baik je. yg xbaik xperlu amik :)

    ReplyDelete