Followers

MARI MENABUNG

Thursday, October 4, 2012

Pesan seorang KAKAK kpd ADIK..

meh cni dgr pantun ckt..

"assalamualaikum pembuka bicara,
diharap semua blogger sihat belaka,
saya menulis sekadar suka-suka,
diharap anda semua sudi membaca."

suke x pantun tu? instant pny pantun..
tiba2 mncul kt kpla.. (terer kan??.. hihihi..)

ok la back to the real world..
actually, entry hri ni aku buat pas terbaca 1 entry dri seorng blogger baru..
dia merungut psl bf dia dh lma x contact or jmpa dgn dia..
bagi aku time sekolah xperlu kot nk fkr psl cinta2 ni..
sekolah dlu, banggakan parents kta, 
buat something yg dia rsa berbaloi sbb jga kta dri kecik
smpi la dh besar..

so... sbab tu la tjuk entry ari ni 
Pesan seorang KAKAK kpd ADIK..
aku la kakak tu.. adik yg dimaksudkan blogger tu laa..
for information, aku sdri time skolah rendah smpi la menengah
xpnah bercinta pn.. stkat kwn2 tu ade la..
bla dh smbng diploma prnh kwn ngn sorg mamat ni
tp pas abis diploma msing2 bwk hluan sdri..
smpi la aku smbng degree n dah keje ni
aku still single lgi... hahaha... ( out of topic kot?? hahaha)

ADIK... dngr sni KAKAK nk pesan..
klu tgh sekolah, skolah dlu jgn fkr2 psl cinta..
sbb umur mcm adik x sesuai lgi tuk serabutkn kpla utk fkr bnda2 cmtu..
blajar la rajin smpi dpt result yg baik..
haa... bla dh msk IPT tu mgkn msa yg sesuai utk bercinta..
kata org time belajar kt IPT tu sptutnya dh ade bf..
tp xtau la.. sstengah org ni ade plbgai pndapat..
yg pnting pndai2la jga dri, jga maruah, jga nma baik keluarga..

jgn risau, ALLAH itu maha adil.. setiap hambanya dia
dh tentukan sape jodohnya cma lmbat dgn cepat je...
klu cpat, mmg dh tertulis jodohnya cepat..
tp klu lmbt mcm tu la jgk..
cma kta kna berdoa, berusaha mntk dikurniakan 
teman hidup yg soleh dan solehah...
cpat ke lambat ke msti ade sebabnyer..
kta kna ingt ni ajal maut, jodoh dn pertemuan semuanya
di tgn ALLAH..
and 1 more thing....
selama mna kta syg kt sesorg, sebanyak mana kta cinta kt seseorg,
klu dia bkn jodoh kta, bukanlahh.......
kta kna terima hakikat itu..
ok? ;)

orite sume rsanya sya nk stop smpi sni dlu.. 
klu anda sume ade ape2 pndpt yg stuju @ x stuju 
dgn sya, bleh share dgn comment kt bwh yer..
sya sedia menerimanya...
sharing is caring..
bye2 sume...
wassalammm...

p/s - dlm islam pn mengharamkn couple.. klu kta msg dgn lelaki yg bkn muhrim pn dktakan berdosa sbb buang msa... bca kt sini.. hukum bermesej dengan bukan mahram
nak tahu dgn lbih lanjut bca kt sini dan sini.
just nk share ustaz azhar idrus
renung2kan dan slmat beramal.. sya disini sekadar brkongsi, klu ade slh dan silap hrp dibetulkan spya salah tu x berterusan... ;)


16 comments:

  1. pesanan bguna utk adik2 dan kakak2 juga...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. insyaAllah... ;)
      sma2 kta nsihat menasihati..

      Delete
  2. senang cter kan, kaloo dah jodoh korang tak payah beriya mane lah. orang tu akan datang je kat korang dan bersama-sama.

    i tak pernah bercinta time tadika smpai uni, ade je seseorang nak buat suami. tapi itu pun kuasa tuhan. kite tak tau ape jadi mase depan.

    yang penting buat ape yang penting dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu cik mastura..
      aku sokong sgt ngn pndpt ko..
      kawen nnt jgn lupa jemput.. hehehe

      Delete
  3. betul tu ..pesanan yang bagus :)

    ReplyDelete
  4. Budak zaman skrg....da xmcm dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu ditegur marah..
      x ditegur mkin truk plk..
      ssahhhh...

      Delete
  5. pena bg nasihat gnie kat adik2 jnior dulu.. tapii kan.. tapiii kan.. *masuk telinga kanan keluar telinga kiri* ishh3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn kta dlu..
      skrg pn sma..
      sakit je hati bila bercakap..
      marah dlm hati je laa.. huhuhu

      Delete
  6. Akak setuju sangat dengan pendapat zahirah ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. tq kak nita..
      sekadar berkongsi.
      klu ade ape2 nk share just drop a comment ye.. ;)

      Delete
  7. lau nk mnegur tu hati kea kental..lau x ngn kita2 disekolahkan alik..sabar je la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..
      btul sgt tu..
      tegur baik2 kta kna balik..
      mmg mkn hati la..

      Delete
  8. kalau kita sygkan seseorang, jgn kita luahkan pdnya..
    sesungguhnya, akan berkuranglah rasa syg kita pada dirinya..
    luahkan pd Allah, sesungguhnya Dia mengetahui apa yg terbaik utk kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nurul iman - btul sgt tu..
      luahkn kpd Allah..
      Dia lbih mngethui ape yg baik dan x ebaik utk kta..
      ;)

      Delete