Followers

MARI MENABUNG

Thursday, December 20, 2012

part time study

assalamualaikum n selamat pagi semua..
mulakan pagi anda dgn senyuman bru la rezeki masuk.. ;)
ari ni nak cerita pasal part time study..
smlm adik blogger ni, zila tny pasal part time study..


utk pngetahuan semua, dlu miss x terfikir pn nk buat part time study.. ni pun dsbabkan 2 kali miss apply full time, x prnah dpt.. buat rayuan pn x dpt.. xtau la knpa.. tgk result, xde la truk sgt pointer 3.5 keatas... miss apply part time ni pun pas diajak oleh mmbe baik husband n wife.. miss apply utm space.. alhamdulillah dapat.. tu pun msih ragu2 nk truskan atau x... tny pndpt family, tny pndapat bos, my senior engineer yg skrg ni dah jdi IR support miss.. dia kta xpe, trima n truskan... utk msa depan.. 2-3 hri jgk fkir.. at last miss decide terima jgk... 

sblum apply part time, prnh terlintas dlm kpla rsa give up dh xnak smbg blaja.. nak keje trus.. msa tu keje as junior designer kat civil n structure consultant.. keje mmg best sbb dah mmg bidang civil engineering.. cuma penat n tension skt la.. msa tu dah terfikir syg nk tgglkan keje ni... bidang kejuruteraan msa ni klu pompuan take part, org akan pelik, pandang sblh mata.. yer.. sbb miss sdri dh rsa.. xpe, akanku buktikan pada si polan tu.. jgn ingt lelaki je yg bleh panjat sna sni, naik bukit, pnjt scaffolding, bancuh konkrit.. pompuan pn bleh..
ehh terlebih sdah.. hihihi

haa.. to adik zila, this is my opinion.. sbnarnya penat jgk.. tp itu msa mula2 start blaja..  sbb xnmpk lgi flow bla buat part time study and keje dlm 1 masa.. ssah nak biasakan dri.. ssah nk bhgi masa.. siang keje, malam buat asaimen or study utk test.. ( nsib baik blum kawen lg tau.. hihi ) nak plak keje dalam bidang cmni mmg kna kuat, tabah n sabar.. kna marah, tengking, keje kna reject.. tu prkra biasa.. jdikan cabaran dlm hdup klu nk berjaya utk msa dpan.. jgn x caya miss sdri pn x sgka sbnrnya dah 2 thun smbng blaja part time.. tggl 2 thun stngh lgi.. (doakan miss jgn smpi trsgkut tgh jalan.. hehehe.. )

tp percayalaa.. sbnrnya penat tu akan berbaloi utk jangka msa pnjg nnti.. miss ckp cmni sbb bla msuk kelas, kta akan jmpa mcm2 org.. my classmate ade yg johor bharu, kuantan, ipoh, seremban, sabah dan sarawak pn ade.. msa tu terfikir jgk.. ksian kt dorg kna berulang alik sminggu skali utk pgi klas.. bygkan brpa byk kos dorg kna sediakan.. ade yg drive kna fkr mnyak , tol dgn parking lgi.. yg naik bus, kna beli tiket, kuar dri umah awal... miss yg kelas ngn umah sekangkang kera ni pun kdg2 malas.. hahaha..  pegi kelas kta akn jmpa pregnant women.. ade yg 6,7 bulan.. miss salute dgn dorg.. ade classmate blum abis pantang trus msuk dewan amik exam... smpi anak pn dahi berkerut jgk sbb msa pregnant, mak dia amik subjek matematik yg byk berfikir.. msa tu bru nmpk ade lgi org lain yg lbh ssah dri kta.. cuma Allah x bagi kta cabaran seberat itu, sbb DIA tau, kta mgkin x kuat utk hadapi...
pegang kata2 ni... klu org lain bleh, knpa kta xbleh?? ingtlaa.. bla kta belajar, sma sprti kta berjihad.. bak kata pepatah tuntut la ilmu walau smpi ke ngra china.. btul ke ni?? hihihi

to adik zila n sape2 jer.. jgn takut nk smbng blaja x ksah la full time or part time.. hidup ni klu xde cabaran x meriah laa.. x adventure.. flat aje mmg boring.. and 1 more thing, miss nk betulkan persepsi org kt luar sna.. ada yg ckp blaja dan bkrja dlm 1 msa ni xde life, xble enjoy.. haa... silap tu.. sape ckp?? ade jgk weekend yg free.. malam2 yg free ble je tgk wayang.. myself bleh BERBLOGGING lgi tau... hehehe.... bla cuti sem, miss ble je bercuti smpi ke indonesia.. bercuti ke china wlupun xble nk blaja kt sna.. hahaha.. time tu rehat puas2.. pgi la berjalan rehatkan minda.. spend time ngn kawan2 n family..

okeyla.. entry ari ni pnjg sgt.. takut org pun bosan nk baca.. nk bg tau ni, kak ieta ni senior miss kt utm cma berbeza course aje.. dia lgi la dah ade anak tau.. blaja n keje dlm 1 masa.. haaa... tny pndpat dia cmna.. okeyla stop smpi cni aje.. haapy reading to all.. wasalamm.. ;)

p/s ~ sape2 nk buat umah, miss ble design tp utk structure je tau.. jgn risau, contact untuk endos dwng pn ade.. hihihi.. ( buat iklan jup.. ;b)

56 comments:

  1. bkn main pnjg lagi, cm buat assignment..semput baca..hehe

    ReplyDelete
  2. Wow...hebatnye miss kte ni.Siap boleh buat design structure umah.Sha da berkubur da sume tu.Nak2 lg masuk keje kena multitask.Kejap masuk geotech,kejap masuk water.Sabo je la.Hehe.Hebatla miss boleh bahagi mase dgn baik.Nasihat yang sangat berguna utk semua. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bese2 je sha.. hehehe..
      multitask lgi bgus.. byk bnda kta ble blaja..
      ape pun kna byk sabar.. ;)

      Delete
  3. Wah, bestnya.. anna pon nk sambung belajar.. tapi macm yg akak tulis la takut x dapat bhgikan masa blajar n kerja.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 je anna.. amik msa jgk nak biasakn dri..
      study smpi 2-3 pagi tu jdi prkra biasa.. ;)

      Delete
  4. jue pun skrg,,ada dua tawaran sambung degree,,tapi..? ntahlah

    ReplyDelete
  5. kl fikir kita susah..ada lagi org yg lebih susah dari kita...jugak tgh pertimbangkan nak sambung master atau x....penin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. btul2..
      bla dah msk blaja, bru nmpk semua tu..
      cma kuat dgn x kuat..
      smga dpt smbng master.. hihihi

      Delete
  6. tapi kena banyak sabar la klu nak wat pjj ni.. harap diberi kekuatan dan kesabaran yang tinggi la moga dapat menghabiskan pengajian...
    saya pun amik pjj skang, masih ada 6 sem... lambat g nak hbs..

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah... sya pn harap cmtu jgk..
      lmbt xpe kak.. janji kta abiskan..
      jgn smpi bhnti skrat jalan.. ;)

      Delete
  7. wak pon dh lama X bajar kt sekolah jugakkk.. uuHUuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak ajar anak2 kt umah je la..
      buat dorg jdi professional photographer.. hihihi

      Delete
  8. time management penting.
    kalo dah kerja skng ni dah rasa terlalu sibuk baik hold dulu.
    tapi kalo kita rasa boleh manage well antara kerja ngan study go on je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul2.. fkir baik2 sblm buat kptsan..
      klu prlu berbincang, tny pndpt org lain..
      ape2 pn kna pndai uruskan masa.. ;)

      Delete
  9. tahniah z , semoga kuatkan semangat , belajar sampai PHD , senag dapat keje nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. PHD? in shaa Allah..
      blm trfkir kesitu..
      ape pun terima kasih.. ^,^

      Delete
  10. ingt nk wat pjj gak nt..
    tp..nk pk dlu..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. xpe2 amik msa fkr dlu yer.. ;)

      Delete
  11. ena pernah jaga pereksa untuk PJJ... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. tp bkn jga peksa miss kot..
      klu x msti prnh nmpk ena kn?

      Delete
  12. kena pandai manage masa kan. teringin jgk nak buat pjj. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. btul2.. msa mula2 je rsa cam tunggang terbalik..
      lma2 dh nmpk flow, jdi prkr biasa..

      Delete
  13. hebat~!!

    kagummmm.... :) kalo kite, tunggang terbalik dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. er... hebat? kagum..
      terima kasih.. hihihi

      Delete
  14. srius wak~ kalo krole mampu nak jgk merasa amik PJJ ni~

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelaki xpe kot... ble je nk smbng..
      klu pompuan ni fkr byk kli jgk..
      nak2 yg dh ade anak, nk menyusu lgi..
      byk pengorbanan tu..

      Delete
  15. Tak susah, senang je sebenarnya. Cuma kena pandai bahagi masa. Macam akak yg dh berkawen, suami banyak bagi sokongan & dorongan. Penat? Memang penat... sbb mana nak handle time kalutnya nk siapkan assignment, mn nak handle anak2 n mn lg nk handle kerja. Pasti ada slh 1 yg keciciran. That's why time study ni suami mmg bnyk bg sokongan padu. Bila g blajar, suami handle anak2. Time belajar mmg best giler sbb classmate sume otak gile2. haha... Mmg release tension.
    Waktu nk buat assignment pula, berebut komputer dgn anak2 tu pkr biasa. Sbb tu buat assgnment kena pandai set time. Time bila? time anak2 leka dgn mainan mereka @ tonton tv takpun, ms dorg dh tidur. Pehtu, esok bangun, badan sakit2. Sbb pe? sbb tak cukup tidur. Mana nak blogging lagi... hehe... Tu sendiri kena manage tau...
    Terkadang tu, masalah bila buat asgnment group, akak bhgn slide pwr point, isipun kak cari gak la kan... nk bg mudah ahli group yg lain2. Kalo ahli group htr isi lmbt, lmbtla akak siapkan. Pernah dlm ms 3 hr akak siapkan slide yg 39 pg (sikit je tu...) dsbbkn isi lmbt diemail oleh editor. Tp, kalo dh jd student part time ni... alah tegal dek biasa dah... Kebetulan akak mmg minat bab2 grafik ni... sll slide presentation yg akak buat, mmg lecturer salute n puji kaw2... pnye...
    Sekian dahulu. Ini shj yg kak nak kongsikan. Sori ek, pjg lebar bebenor... he.... (Mekasih ek, bleh gak akak wat entri khusus utk tajuk ni) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi.. pnjgnyer.. trima ksih ats pendapat akak.. ;)

      Delete
  16. erk, dh habis naip baru pasan, ada plak nm akak dlm entri Miss ni. hehe... sukatinye akak... sbb ada gak org sudi amik kak jd ala2 panduan utk further study. Suka2... :) Rasa nk melompat, seb la tgh sarat ni ha... hehehe... Thanks adik Juniorku

    ReplyDelete
    Replies
    1. salute dgn akak..
      ade anak, pregnant lgi..
      klu sya x tau laa.. huhu

      Delete
  17. Mem aku ambik PJJ ni.. sibuk dia, mak aihh.. mujur ada aku... kehkehkeh

    ReplyDelete
  18. Siap dah entri yg dpt idea dr MZ :) >>> http://www.ieta.my/2012/12/susah-ke-jadi-student-part-time-pjj.html

    ReplyDelete
  19. yang peting kita ada semagt nak belajar, buaknnya pikir kita menggangu ke tak kan hihi

    ReplyDelete
  20. Kena pandai bahagikan masa..di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul kak.. nsib bdn blm kawen..
      klu x.. hihihi

      Delete
  21. betul tu..hidup tanpa cabaran memang tak best... tak meriah.. cabaranlah sebenarnya yang menyeronokkan hidup kita sebenarnya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. btul kan..
      flat jer.. xde trun naik bosan laa

      Delete
  22. samalah akk.. mohon full time sampai skg tak dapat lagi, buat rayuan pun tak dapat, InshaaAllah kalau ada rezeki ank buat juga part time.. doakan yep. tapi klu boleh nk area johor je, dekat sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt johor mgkn ade...
      kna tgk kursus jgk..
      sbb akak ade mmbe dri johor kna ulang alik ke kl stiap mggu sbb kt johor xde course yg dia nak..

      Delete
    2. Ulang alik dr johor ke KL? Wah larat pula kawan akk tu.. agak2 ada tak course grafik utk pjj??

      Delete
    3. aah... dri sabah pun ade tau..
      sbab kt sna xde subjek yg dorg nk ambil..
      so klas pun melompat2 la..
      kjap sabah kjap kl..
      grafik tu akak x pasti la..
      zila kna tgk website utm space..
      open day utm space pn dh lpas.. klu x ble la zila pgi..

      Delete
  23. kalau yakin boleh buat mesti akan berjaya nanti. kalau dah kerja pegang duit banyak mmg xnak belajar dah macam hana habis spm dulu2.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. that's rite!
      pegang duit mmg ssh nk blaja dh..
      sbb tu buat part time jgk ni

      Delete
  24. Nanti amik CIVIL la ek degree nanti... wa.. saya pun baru apply gak.. pergi time open pendaftaran kat bangunan utm space tu.. harap2 kita dapat la... saya apply utk kos mekanikal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg pn sya tgh smbng degree..
      jgn risau msti dpt tu..
      klas sya slalu kt utm tun razak tu..
      sblm ni berterabur kdg2 kt utm semarak...
      kdg2 kt yayasan slngor, kmpng baru

      Delete
  25. selagi ada peluang belajar...rebut jer peluang yg ada....bila dah kerja atau kawin nanti susah nk dpt peluang mcm tu lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. btul tu ayie..
      ape kta ayie pn smbng blja jgk.. hihi

      Delete
  26. Assalamualaikum, akak ... amboi kemain berjelaaaaaa.... kejar ketapi ke kak oiitt ? heheee / Saya baru plan nak sambung sarjana muda perakaunan this september.. Banyak saya nak tanya dengan akak. Boleh tak akak add saya di fb? Nanti saya approve. terima kasih akak.. Terimakasih banyak-banyak.. itupun kalau akak berkesempatan lah ya.. saya tak memaksa. saya cuma berharap dapat sedikit ilmu dan pengalaman daripada pakar yang dah melalui kehidupan belajar melalui PJJ..

    FB : am_irasy10@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. kongsi la dgn sy jugakkk..sy pn nk tawu,susah ke x bacc niii??

      Delete
  27. salam akk.boleh tak add sy pnya fb.sy nak tnya sal pjj.sy nk smbung tapi x thu step mula2 nk kne bt..nk sambung civil gak..sngat2 mengharap..
    salwani_shaari92@yahoo.com

    ReplyDelete