Followers

MARI MENABUNG

Wednesday, December 7, 2011

wordless wednesday #3


can u imagine the world without engineers??
no proper construction development, no sewer system, no proper drainage, no tunnel, no highway, no proper water source...
this picture will describe everything.. ;)


Tuesday, December 6, 2011

TARIKH LAHIR ANDA.

Kalau anda dilahirkan pada 1,10,19,28hb dalam mana2 bulan, anda adalah no.1
Kalau anda dilahirkan pada 2,11,20,29hb dalam mana2 bulan, anda adalah no.2
Kalau anda dilahirkan pada 3,12,21, 30hb dalam mana2 bulan, anda adalah no.3
Kalau anda dilahirkan pada 4,13,22, 31hb dalam mana2 bulan, anda adalah no.4
Kalau anda dilahirkan pada 5,14,23hb dalam mana2 bulan, anda adalah no.5
Kalau anda dilahirkan pada 6,15,24hb dalam mana2 bulan, anda adalah no.6
Kalau anda dilahirkan pada 7,16,25hb dalam mana2 bulan, anda adalah no.7
Kalau anda dilahirkan pada 8,17,26hb dalam mana2 bulan, anda adalah no.8
Kalau anda dilahirkan pada 9,18,27hb dalam mana2 bulan, anda adalah no.9


no.1 —-
Anda sangat cerdik, jujur, lucu, degil, rajin, terus-terang, cemburu dalam asas pertandingan, baik hati, peramah dan autoriti. Anda ingin mendahului dalam apa jua keadaan. Anda seorang yang berdikari, berkeyakinan dan tidak pernah berada di bawah pimpinan orang lain. Anda akan bercinta dalam usia yang muda tapi akan berkahwin pada usia yang matang. Anda tidak suka akan orang yang bertentangan pendapat dengan anda. Malah anda juga menyimpan dendam dengan orang yang bersalah dengan anda. Anda seorang yang kuat belanja. Pada masa hadapan anda adalah professional dalam kerjaya yang anda ceburi. Namun terdapat juga orang yang kecil hati dengan pencapaian anda. Anda mempunyai keluarga yang bahagia. Pasangan ideal anda adalah no.4, 6, 8.

no.2 —-
Tak kira apa pun, anda akan disukai oleh semua orang kerana anda berperanankan Bulan dan semua orang suka akan bulan. Em…bagus! Anda suka bermimpi siang. Anda kurang berkeyakinan terhadap diri sendiri. Jadi and perlu membuat perubahan ke atas hidup anda. Anda adalah seorang yang sukar diramal kerana anda membuat perubahan berdasarkan masa dan keadaan. Anda juga seorang yang mementingkan diri sendiri tetapi and mempunyai bakat dalam muzikal, seni dan komunikasi lisan. Sikap anda seperti bulan yang datang keredupan dan pudar jadi semua orang boleh mengetahui perubahan anda. Anda boleh menjadi Mahatma Gandhi yang kedua kerana cinta akan keamanan. Anda juga seorang yang bertanggungjawab dalam keluarga. Pasangan ideal anda adalah no.2, 5, 9.

no.3 —-
Anda adalah seorang yang berhati keras, pentingkan diri sendiri, kuat agama dan suka untuk mempertingkatkan kehidupan sendiri. Anda mempunyai masalah keluarga dan anda dapat mengharungi dengan kesabaran anda. Anda sangat pandai bercakap, wajah yang cantik, jadi ke mana saja anda pergi anda akan dapat apa yang anda inginkan. Daripada hari lahir anda, anda perlu berkerja keras untuk berjaya. Anda juga seorang yang menghormati orang yang lebih tua daripada anda. Bukannya senang nak menjalinkan hubungan sama ada percintaan, kekeluargaan atau persahabatan. Sekiranya anda suka akan sikap seseorang itu, maka hubungan itu akan berpanjangan. Anda suka akan kebebasan, pencipta di mana ada anda akan membawa harapan, kegembiraan dan keceriaan ke dunia ini. Pasangan ideal anda adalah no.6, 9.

no.4 —-
Anda adalah seorang yang amat degil dan rajin. Mungkin anda akan menjauhkan orang lain daripada anda kerana kata-kata anda. Anda seorang yang bertimbang rasa akan masalah orang lain. Anda berbakat dalam penyelidikan dan seni. Anda akan membantu ahli keluarga atau kawan-kawan yang menghadapi masalah tanpa berfikir panjang. Anda kena berhati-hati dengan orang sekeliling anda kerana mereka mungkin akan mempergunakan anda. Kawan-kawan anda akan menghabiskan masa dan wang ringgit anda dan selepas itu menjauhi daripada anda apabila anda dah tak ada nilai buat mereka lagi. Walau bagaimanapun anda tetap seorang yang sabar dan tegas. Pasangan ideal anda adalah no.1, 8.

no.5 —-
Anda sangat popular dalam komuniti. Anda boleh menyelesaikan sesuatu perkara hanya secara lisan. Anda mempunyai akal fikiran dalam menjalani perniagaan. Namun anda terlalu terburu-buru. Anda adalah seorang yang humor di kalangan kawan-kawan dan ahli keluarga. Kawan-kawan dan ahli keluarga anda juga akan minta bantuan anda apabila mereka memerlukan bantuan. Anda bukan seorang yang setia dalam hubungan percintaan. Anda suka perubahan dan kebebasan. Anda mempunyai ciri-ciri seorang pengembara dan ahli silap mata. Anda mempelajari hidup melalui pengalaman. Pasangan ideal anda adalah no.1 , 2, 9.

no.6 —-
Anda dilahirkan untuk menikmati hidup ini. Anda tidak pedulikan apa-apa perkara dan hanya ingin berseronok dalam hidup anda saja. Anda sangat pandai dalam pelajaran dan pengurusan perniagaan. Anda seorang genius, baik hati (tapi hanya orang yang beranggapan anda orang baik), mempunyai paras rupa yang cantik atau kacak. Semua benda yang baik akan datang pada anda. Anda mengambil berat ke atas ahli keluarga dan kawan-kawan anda. Pada pandangan mereka, anda adalah seorang yang murah hati, peramah, adil saksama dan mempunyai penilaian yang tajam. Pasangan ideal anda adalah no.1, 3, 9.

no.7 —-
Anda mempunyai daya tarikan kepada sesiapa saja. Anda adalah seorang yang realistik, yakin, gembira dan merupakan seorang yang genius dalam bidang pendidikan, muzik, seni dan nyanyian. Anda mempunyai masalah sikap iaitu panas baran. Namun demikian, anda banyak melakukan pengorbanan untuk keluarga. Anda meletakkan keluarga di tempat yang amat tinggi sekali sehingga kadang-kadang mengabaikan kebahagian diri sendiri. Anda telah dilahirkan untuk memberi sumbangan kepada dunia ini. Jadi anda seorang yang bagus dan seorang yang amat gembira. Pasangan ideal anda adalah no.2.

no.8 —-
Anda mempunyai personaliti yang sangat kuat jadi tak ada orang yang memahami anda. Kepakaran anda hanyalah menuding jari pada sesuatu benda. Anda juga mengalami pelbagai dugaan dalam hidup. Semua masalah ini telah menjadikan anda lebih kuat dan tabah. Anda memperjuangkan keadilan. Kebanyakan masa anda telah dihabiskan bersama-sama dengan kawan-kawan. Anda seorang yang disiplin dalam hidup, tidak putus asa dan berani. Faktor-faktor ini telah membawa anda ke puncak kejayaan. Anda juga adalah seorang ahli pasukan, keluarga dan pejuang yang sangat bagus. Pasangan ideal anda adalah no.1, 4.

no.9 —-
Anda adalah seorang yang sangat tabah dari segi fizikal dan juga mental. Anda mempunyai penilaian yang sangat tajam. Anda juga adalah seorang yang sangat dihormati dalam komuniti. Anda adalah orang yang boleh menerima cabaran dan berjaya dalam apa jua yang anda buat. Pada usia yang muda anda selalu bertentangan dengan ibu bapa anda. Tapi apabila usia anda telah semakin meningkat anda adalah seorang anak yang taat dan hormati mereka. Anda sesuai menceburi bigan kejuruteraan atau perbankan kerana orang lain percaya dan yakin akan anda. Anda merupakan model teladan kepada orang lain. Pasangan ideal anda adalah no. 3, 5, 6.

Friday, December 2, 2011

sem 2 yg busy...


p/s~ click kt picture utk besar2..






cpat la exam...
dh x larat nk mnghadap asaimen yg berlambak..
huh!






please2 i need some support!
pnyakit MALAS smkin mnjdi2..
arghhh!!
pict ni hnya skdar hiasan aje la...!

asaimen = assignment.. 
tu mmg ejaan aku wat sdri.. hehehe

Fakta mengenai jalan raya di dunia

assalamualaikum semua.. smoga semuany sihat2 aje..
klu demam jgn lpa mkn ubat.. maklum la skrg ni cuaca agk lain ckit..
kjp panas kjp hujan.. ape pun kta kna bersyukur sbb msh lgi dberi peluang utk menumpang di bumiNYA..
ok la.. entry ari ni, sya nk kongsi psl fakta jln raya kt dunia ni.. jgn terkejut malaysia pn terselit jgk tau..
bangga aku jdi rakyat Malaysia.. MALAYSIA BOLEH..!! smnagt tetiba.. hehehe..
btw, ni email dri kwn aku, so no problem if i want to share it with others..
klu da yg tersalah fakta mntak dibetulkan yer.. ;)
orite, first of all kta start ngn

jalan yg paling sempit di dunia..
smpt plak dorg ni wat observation erk..
name jln ni ~ jalan Spreuerhofstra├če
berada di Baden-W├╝rttemberg, Germany.
Dengan keluasan hanya 12 cm untuk paling sempit
dan 50 cm paling lebar.
yang pasti kereta tidak dapat melaluinya.
tp pling sure confirm, aku ble lalu kt jln tu.. kihkihkih...




jalan pling bengkang bengkok didunia..
 -Lombard Street
jalan yang dimaksudkan terletak di San Francisco
Kelajuan maksimum hanya 5 mph. trsngat la slow..
tp kura2 still klh kot?? kihkihkih...
jarak antara selekoh hanya 1 meter dan hanya
boleh dipandu 1 arah iaitu arah menurun.
klu nak naik kna gostan blkng kot?? hahaha.. teleng kpla...
Di sblah jalan plak terdapat deretan rumah mewah.


   
view waktu malam
view waktu siang

Jalan paling banyak susur/exit didunia.
The Judge Harry Pregerson Interchange 
terletak di Los Angeles, CA. dibuka pd thun 1993.
juga dikenali sbgi susur yg plng rumit.
mmg rumit, klu salah msuk susur, mna mau pusing??
Terdpt 4 lapis jalan untuk exit masuk dan keluar.
Dengan adanya susur yg byk ni mgkin
ble lancarkan prjlanan pengguna kot??

cer kira bpe tingkat ni?? jalan ats jalan.. mmg pening..
salute ngn engineer yg design jln ni.. well done!


 Roundabout paling luas didunia.
korg msti bangga bla bca ni.. hehehe..
Bulatan Putrajaya.
Mgkn ade diantara kta yg tdk
tahu mengetahuinya.
Berukuran 3.4 km. ble tahan luas jgk
klu dah trlepas exit yg korg nk msk,
mmg kna pusing roundabout ni.
Pasti bila korg drive ingat kecil je..
Tapi fakta tidak pernah menipu.
So, pas ni anda prlu bangga jk melalui roundabout itu..
3.4km.. ble jogging 1 round pn dh ckp kot?? huhuhu

Roundabout pling mengelirukan di dunia..
roundabout yg dmksdkan trletak di England..
tp name x dpt dkenalpasti..
fyi, dlm roundabout ni gk da lgi 5 roundabout mini kt seliling tu..
mknanya bulatan dlm bulatan la..
so, kpd smua pmandu beginner,
di hrp anda berhati2 takut trslh msk plak..
n fakta yg pling menarik, jln ni gk di undi sbgi ~~~
JALAN PALING MENAKUTKAN DI ENGLAND!


mmg menakutkan!
 


view dri atas..



enjoy!

Friday, November 18, 2011

lambat kawen.. ???

assalamualaikum..
n gud afternoon..
sdah lunch ka sume blogger?? mkn jgn x mkn..
hehehe..
tjuk entry kali ni ~~ lmbat kawen??
al kisahnyerr....
tdi aku blogwalking kt blog2 org..
aku da trbca komen sorg blogger ni..
org kata............



---- >>"klu jdi pngapit pengantin lmbat kawen"



btul ke??
aku pnah jdi pngapit kakak ipar aku la..
hahahaha...
sian la kt sume org yg pnah jdi pngapit..
bkn pe bnda ni slalu sgt di sebut2.. nnti jdi doa plak.. x psl2 je kan..
tp....
jgn risau derr.. jodoh dan pertemuan ditgn Tuhan...
huu.. lega aku rsa..

tu cma kta org jer...
aku x tau la btul ke x..
kan aku dh ckp ------ >  jodoh & pertemuan di tgn TUHAN...
korg2 da pnah dgr ke?
klu da share la ngn aku yer..
sbb ni 1st time aku dgr... mcm mngarut pn da ...
klu nk diikutkan bsar tau pngorbanan seorg pngapit ni...
antaranya: sje nk up kan diri.. hehehe... ;p
i) pengapit x ble make up lbih2 nnti pngantin tnggelam plak.. hehehe
ii) pengapit x ble pki bju lip lap lip lap nnt tetamu confuse sape pngantin sape pngapit..
iii) kna kipas pngantin plak.. siap pgang pyung lgi... haishh.. sian..
iv) kna jga make up pngantin.. jgn bgi cair.. muahaha..
v) klu bju pngantin sapu lntai kna tlg pgang lgi.. kan3??

tp yg pling best klu jdi pngapit, muka ble tempek skali dlm album kawen dorg..
mgkin x dpt msk sume sipi2 pn jdi la.. hehehe..
opsss! terlebih sudaaa...
haa.. lgi 1.. yg best jdi pngapit, ble mkn sdap kt meja pngantin.. siap org serve lgi...
auwww..! bestt.. tq abg katering...
hahahaha...

 sdah2 jgn lebih2 yer..
pe2 pun tu cma kta org..
pe kata kta anggap pe yg org2 dlu ckp skdr nk mnakutkan kta jer..
ye la... mksd aku, mgkin org2 tua xnak ank dara yg jdi pngapit ni trlalu expose kt org rmi..
biar la jdi low profile.. hahahaha... ble pki ke??
wat ever laa.. hihihi....

ok2.. jgn merepek + berangan lbih2 yerr...
nk stop cni la yer..
bye2...


p/s ~ suka sgt2 bla dgr dh rmi kwn2 skolah nk kawen n x kurg jgk dh da baby..
         tahniah yerr... n yg bru nk kawen tu selamat pngtin baru... ;)




  


Thursday, November 17, 2011

JANGAN SAKITI....





"Bila kau sakiti

Aku akan pergi
Bila kau sayangi aku
Bertahan disini




Jangan kau sakiti
Aku sudah letih
Bila kau cintai
Ku pasti tetap disini"






Wednesday, November 16, 2011

Tuesday, November 15, 2011

my favourite blogger.. part 2

assalamualaikum semua..
ape khbar? smoga anda smua sihat dan sntiasa brda di bwh lindunganNYA..
syukur alhamdulillah ari ni aku msih di beri peluang utk menumpang di ats bumiNYA...
terima kasih YA ALLAH... sgla nikmat dan dugaan yg engkau berikan..
sesungguhnya sgla nikmat yg engkau berikan itu terkadang mmbuatkan aku lalai dan lupa di mna aku berada... astaghfirullah al azim... ttpi sbaliknya sgla dugann yg engkau berikan kpd aku mmbuatkan aku lebih kuat dn mmpu utk bersabar.. AMIN...

tibe2 je nak emo kan... hehehe...
ok la entry aku kali ini tntng ~ my fav blogger.. part 2...
before this aku ada post ~~ my fav blogger... tp xde part pun..
cma tibe2 yg ni da part2 plak...
korg nak tau x sape?? dia rmi follower gk.. laki da pmpuan pn da...
jeng2.. hehehe...
ok2... u all msti x ska trtggu2 kan.. ni la dia fav blogger aku ~ kak mawar..
pda sesiapa shj yg bca blog kak mawar, msti korg akn bca lgi maybe korg akn look forward utk bca next entry dia... mcm aku jgk.. aku bca semua older post dia.. kdg2 bca rsa nak menangis pn da.. sedihh bla mengenangkan btpa kuat kak mawar mnjalani khidupan sharian tnpa yg tersyg disisi bkn shri dua.. ttpi selama2nya.... mmbesarkan 2 org puteri yg x smpat merasai kenikmatan ksih syg seorg ayah... sedihkan... ;(
jgn bersedih zahirah... klu kak mawar mmpu mngtasi sgla kesedihan dia knpa tdak engkau??
huhuhu... baik2.. xmo sedih2..

ok, sambung lgi,
kbnyakan entry yg dia post tntg khidupan sharian dia brsma dgn 2 org ank puteri yg sgt2 comel embun dan kekwa... entry yg pling aku ska msa dia ceritakan saat arwah suami kak mawar, http://nafastari.blogspot.com nak berkenalan dgn kak mawar..
n at last dgn braninya arwah menyuarakan hsrat utk kahwin dgn kak mawar...
sgt gentleman.. ssah nk jmpa lelaki yg mcm tu.. brni berterus trang n x takut pda komitmen..
hurmm... aku berharap sgt 1 hri nnti aku jga dpertemukan lelaki sprti arwah.. amin...

dah x tau nk tulis ape sbnrnya... hehehe...let's stop here..
kpd kak mawar smoga akak akn sntiasa happy brsma dua org puteri yg comel.. InsyaAllah bla besar nnti mrka akn jdi ank yg solehah.. smoga akak tabah mnjalani khidupan akn dtg.. sabar itu indah... InsyaAllah di akhirat nnti pasti akak dipertemukan dengan arwah olehNYA di Jannah.... amin..

p/s~ hrp kak mawar x ksah sya tulis tntg kakak.. sbb sya kagum dgn ktbhan akak.. ;)

Monday, November 14, 2011

malam ini ber3 shj..

bosannyer mlm ni... BOSANNN....... 
kt umah tggl ber3 jer.. yg lain dah bwk dri.. yg lain tu adik bradik aku trmsuk kucing aku...
ye laa.. kucing aku tu time2 cmni dia tido plak.. dah tu demand nk ats katil jer...
ok back to the story... skrg kt umah tggl aku, mak aku ngn ayah aku..
sunyi je umah... nak tggu kmpl blik rmi2 mmg ssah... ye la msing2 ada agenda sdri...
ok la korg msti trtnya2 kmna prginya adik brdik aku yg lain kan?? hehehehe.. baik2 aku tulis ni..
abg aku da kawen so msti la nk da life sdri with his beloved wife...
sblm ni dorg duk umah parents aku so xde la sunyi sgt... tp smntra jer pas 6 blan kawen dorg pndah sbb tmpt keje kakak ipar aku jauh sgt dri umah aku.. sian plak dia nak berulang alik kan...
ok next.. kakak aku.. dia keje ngn kontraktor.. dlu duk opis wat quotation n documentation.. tp skrg dia kna transfer ke site nilai... ada on going project.. so wat msa ni dia duk umah abg aku kat puncak jalil.. tggl la aku sensorang... huhuhu... main ngn kucing je la ko zahirah... dia pun xde kawan.. sorg2 jer..
next, adik aku plak... dua org.. dua2 duk asrama.. tp nsib baik la dkat jer.. n dorg dpt u yg sma.. upm serdang.. dkat jgk ngn umah abg aku kt puncak jalil... sorg amik veterinar tp yg lgi sorg x dpt dkenalpasti course pe yg dia amik kt sna.. muahaha.. nmpk sgt ko bkn jnis jga tpi kain org.. bgus ko zahirah...
hurmmm.... bosan2.. nak surf internet pn x tau pe yg aku nk search.. assignment jgn ckp la bertmbun..
tp x larat aku nk wat.. pnat la siang tdi dah keje... huh! nk watpe ni.. kucing aku x bngun2 lgi...
kang org dh msk tido dia dok mengiau2 kt bwh... 
nak berblog pun, aku ni x pndai nk menulis sgt... ayat x power.. sbb tu single lgi.. hahahaha..
ok xde kaitan pe2 pun.. jgn merepek zahirah...
ok la... kucing aku dah bngun... tugas aku serve dia mkn plak... untung la ko kucing.. klu la dlu adik aku x amik ko, pe jdi kt kau agknyer skrg yer?? huhuhuhu....
ok2 dah.. publish post cpat.. then gi bgi mkn kucing kau... baby2 come to me.. mommy suap mkn ni..
miaww2... ;p
sdah la tu jgn byk merepek... ok everyone gud nite n hav a nice dream.. daaaa

aku ska lagu ni.... aku tau suara aku x semerdu j.lo... pduli pe aku.. ada aku kesah???
 ~~ Natasha Bedingfield ~ Soulmate

Friday, November 11, 2011

only in bolehland.... ( Malaysia Boleh.. )

entry hri ni aku nak share picture2 yg mmbe aku send through my email..
da sstngah dri picture ni aku dah tgk...
so x heran sgt la.. tp da lgi picture lain yg mmg lawak giler!
korg tgk la yer..
diingatkn picture ni hnya utk gurauan smata2..
nak hilangkn ngntuk je la..
pnat bkrja n blaja dlm msa yg sma..
hehehe... alasan smata2!
orite.. to all blogger, enjoy!
MALAYSIA BOLEH...!

vip ke vvip parking ni?? hahaha... kancil je pun..

demand sgt.. waja pun ok what.. cintailah brngan buatan Malaysia..


the founder of these mangoes - mr sam seng...

petrol so expensive laa... cannot use superbike anymore... hahaha.. helmet xnak kalah..

Malaysians can sleep in any other way.. ( agk2 tpk kasut tu ble touch kpla dia x?? )

sorry... the TV is for staff only... work n watch tv at the same time..

teamwork... well done! ( jatuh sdri2 tanggung )

TM staff using facebook during working hours..!?
(yg ni dh bese tgk kan??)


adoi! org mcm ni pun da jgk ke?? betul2 kedekut ni..


p/s ~ aku skaa dgr lagu natasha bedingfield - soulmate..
sja nak share... hehehehe

Thursday, November 10, 2011

APA BAHAGIAN TUBUH YANG PALING BERERTI ??

Ibuku selalu bertanya padaku apa bahagian tubuh yang paling penting.

Bertahun-tahun, aku selalu meneka dengan jawapan yang aku anggap benar.

Ketika aku muda, aku fikir suara adalah yang paling penting bagi kita sebagai manusia, jadi aku jawab, "Telinga, Bu."

Jawab Ibuku, "Bukan. Ramai orang yang tuli. Tapi, teruslah memikirkannya dan aku menanyakanmu lagi nanti."

Selang beberapa tahun kemudian, dia bertanya padaku lagi. Sejak jawapan pertama, kini aku yakin jawapan kali ini pasti benar.

Jadi, kali ini aku mengatakan, "Bu, penglihatan sangat penting bagi semua orang, jadi pastilah mata kita."

Dia memandangku dan berkata, "Kamu belajar dengan cepat, tapi jawapanmu masih salah kerana ramai orang yang buta."

Gagal lagi, aku meneruskan usahaku mencari jawapan baru dan dari tahun ke tahun, Ibu terus bertanya padaku beberapa kali dan jawapannya selalu, "Bukan. Tapi, kamu semakin pandai dari tahun ke tahun, anakku."

Akhirnya tahun lalu, datokku meninggal. Semua keluarga bersedih. Semua menangis.

Bahkan, ayahku menangis. Aku mengingatinya kerana itulah saat kedua kalinya aku melihatnya menangis.

Ibuku memandangku ketika tiba giliranku untuk mengucapkan selamat tinggal pada datok.

Dia bertanya padaku, "Apakah kamu sudah tahu apa bahagian tubuh yang paling penting, sayang?"

Aku terkejut ketika Ibu bertanya pada saat seperti ini. Aku sering berfikir, ini hanyalah permainan antara Ibu dan aku.

Ibu melihat tanda kebingungan diraut wajahku dan memberitahu, "Pertanyaan ini penting. Ini akan menunjukkan padamu apakah kamu sudah benar-benar "hidup".

Untuk semua bahagian tubuh yang kamu beritahu padaku dulu, aku selalu berkata kamu salah dan aku telah memberitahu kamu kenapa.

Tapi, hari ini adalah hari di mana kamu harus belajar pelajaran yang sangat penting."

Dia memandangku dengan wajah keibuan. Aku melihat matanya penuh dengan airmata.

Dia berkata, "Sayangku, bahagian tubuh yang paling penting adalah bahumu."

Aku bertanya, "Apakah kerana fungsinya untuk menahan kepala?"

Ibu membalas, "Bukan, tapi kerana bahu dapat menahan kepala seorang teman atau orang yang kamu sayangi ketika mereka menangis.

Kadang-kadang dalam hidup ini, semua orang perlu bahu untuk menangis.

Aku cuma berharap, kamu punya cukup kasih sayang dan teman-teman agar kamu selalu mempunyai bahu untuk menangis bila- bila pun kamu memerlukannya."

Akhirnya, aku tahu, bahagian tubuh yang paling penting adalah tidak menjadi orang yang mementingkan diri sendiri.

Tetapi, simpati terhadap penderitaan yang dialami oleh orang lain.

Orang akan melupakan apa yang kamu katakan.

Orang akan melupakan apa yang kamu lakukan.

Tetapi, orang tidak akan pernah lupa bagaimana kamu membuat mereka bererti.

~~Just because the past is painful, Doesn't mean the future will be. So never let events from the past, change the events for future, or You will be miserable forever…




Thursday, October 27, 2011

10 Famous People Who Look Like Pets...

Flava Flav and a Gremlin


Jack Black and a French Bulldog


Dog The Bounty Hunter and a Lion


Hitler Cat


Josh Hartnett and a Golden Retriever


Taylor Lautner and a Llama


Prince and a Miniature Pinscher


Tina Turner and a Chow Chow


Wilfred Brimley and a Cat


Mark Zuckerberg and an Elephant Seal

ari ni aku post 10 famous people who look like pets..
sama ke?? aku tgk da yg x sama.. pndai2 je dorg ni padankan..
x ksah la.. pe pun ciptaan Tuhan tu msti da kelebihan n kekurangannya..
disebalik ciptaan tu msti keistimewaanya.. so kna la bersyyukur dgn pe yg da..
ermm.. pe aku ckp ni.. ish!
okeyla x nak merepek lebih2.. tgk la ye pic2 ni..
enjoy! ;)

Tuesday, October 25, 2011

SETIAP WANITA CANTIK...

Seorang anak laki-laki bertanya kepada ibunya "Mengapa engkau menangis?""Karena aku seorang wanita," dia berkata kepada anaknya."Aku tidak mengerti," jawab anak laki-laki tersebut. Sang ibu memeluk anaknya dan berkata "Dan kau tidak akan pernah mengerti"Kemudian anak laki-laki tersebut bertanya kepada ayahnya "Mengapa ibu menangis tanpa ada alasan?""Semua wanita menangis tanpa ada alasan," hanya itu yang bisa dikatakan ayahnya.Anak laki-laki itu tumbuh dan menjadi seorang laki-laki dewasa, dan tetap merasa heran mengapa wanita menangis.Akhirnya dia menelepon Tuhan, dan ketika sudah terhubung, dia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"Tuhan berkata "Aku menciptakan wanita istimewa. Aku menciptakan baginya bahu yang kuat untuk memikul beban dunia, tapi begitu lembut sehingga dapat memberikan kenyamanan.""Aku memberinya kekuatan untuk melahirkan dan menahan penolakan yang kerap muncul dari anak-anaknya""Aku memberinya keteguhan yang membuatnya dapat tetap bertahan di saat semua orang sudah menyerah, dan tetap memperhatikan keluarganya tanpa mengeluh saat sedang lelah maupun sakit.""Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam keadaan apapun, meskipun mereka menyakitinya.""Aku memberinya kekuatan untuk bisa memaklumi kesalahan-kesalahan suaminya, menciptakannya dari tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya""Aku memberinya kearifan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik tidak akan pernah menyakiti istrinya, tetapi kadang-kadang menguji kekuatan dan ketetapan hatinya untuk tetap teguh mendampingi suaminya""Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dicurahkan. Ini khusus miliknya untuk digunakan kapanpun diperlukan.""Kau lihat: Kecantikan seorang wanita tidak terletak pada pakaian yang dikenakannya, penampilan fisiknya, atau cara dia menyisir rambutnya.""Kecantikan seorang wanita dapat dilihat melalui matanya, karena mata adalah pintu menuju hatinya, tempat dimana cinta bersemayam."



Setiap Wanita Cantik

p/s~~ sya sgt suka entry ni.. hehehe...

Friday, October 21, 2011

Mengenali Tanda-Tanda Kedewasaan Pada Diri Seseorang.





Para ahli psikologi dan psikatri sepakat, bahawa kejayaan seseorang ditandai dengan berkembangnya prestasi serta kematangan emosinya. Meski tidak ada orang yang menyangkal pernyataan ini, tetapi sedikit orang yang mengetahui secara pasti tentang bagaimana penampilan seseorang yang dewasa atau matang itu, bagaimana cara berpakaian dan berdandannya, bagaimana caranya menghadapi tantangan, bagaimana tanggung jawabnya terhadap keluarga, dan bagaimana pandangan hidupnya tentang dunia ini. Yang jelas kematangan adalah sebuah modal yang sangat berharga. Sesungguhnya apa yang disebut dengan kematangan atau kedewasaan itu? Kedewasaan tidak selalu berkaitan dengan intelegensi. Banyak orang yang sangat brilian namun masih seperti kanak-kanak dalam hal penguasaan perasaannya, dalam keinginannya untuk memperoleh perhatian dan cinta dari setiap orang, dalam bagaimana caranya memperlakukan dirinya sendiri dan orang lain, dan dalam reaksinya terhadap emosi. Namun, ketinggian intelektual seseorang bukan halangan untuk mengembangkan kematangan emosi. Malah bukti-bukti menunjukkan keadaan yang sebaliknya. Orang yang lebih cerdas cenderung mempunyai perkembangan emosi yang lebih baik dan superior, serta mempunya kemampuan menyesuaikan diri atau kematangan sosial yang lebih baik. Kedewasaan pun bukan berarti kebahagiaan. Kematangan emosi tidak menjamin kebebasan dari kesulitan dan kesusahan. Kematangan emosi ditandai dengan bagaimana konflik dipecahkan, bagaimana kesulitan ditangani. Orang yang sudah dewasa memandanng kesulitan-kesulitannya bukan sebagai malapetaka, tetapi sebagai tantangan-tantangan. Apakah maksud kedewasaan/kematangan itu? Menurut kamus Webster, adalah suatu keadaan maju bergerak ke arah kesempurnaan. Definisi ini tidak menyebutkan preposisi "ke" melainkan "ke arah". Ini berarti kita takkan pernah sampai pada kesempurnaan, namun kita dapat bergerak maju ke arah itu. Pergerakan maju ini uniq bagi setiap individu. Dengan demikian kematangan bukan suatu keadaan yang statis, tapi lebih merupakan suatu keadaan "menjadi" atau state of becoming. 
Pengertian ini menjelaskan, suatu kasus misal, mengapa seorang eksekutif bertindak sedemikian dewasa dalam pekerjaannya, namun sebagai suami dan ayah ia banyak berbuat salah. Tak ada seseorang yang sanggup bertindak dan bereaksi terhadap semua situasi dan aspek kehidupan dengan kematangan penuh seratus persen. Mereka dapat menangani banyak proble secara lebih dewasa. Berikut ini ada beberapa kualitas atau tanda mengenai kematangan seseorang. Namun, kewajiban setiap orang adalah menumbuhkan itu di dalam dirinya sendiri, dan menjadi bagian dari dirinya sendiri. Maka, orang yang dewasa/matang adalah:

1) Dia menerima dirinya sendiri

Eksekutif yang paling efektif adalah ia yang mempunyai pandangan atau penilaian baik terhadap kekuatan dan kelemahannya. Ia mampu melihat dan menilai dirinya secara obyektif dan realitis. Dengan demikian ia bisa memilih orang-orang yang mampu membantu mengkompensasi kelemahan dan kekurangannya. Ia pun dapat menggunakan kelebihan dan bakatnya secara efektif, dan bebas dari frustasi-frustasi yang biasa timbul karena keinginan untuk mencapai sesuatu yang sesungguhnya tidak ada dalam dirinya. Orang yang dewasa mengenal dirinya sendiri dengan lebih baik, dan senantiasa berusaha untuk menjadi lebih baik. Ia tidak berkepentingan untuk menandingin orang lain, melainkan berusaha mengembangkan dirinya sendiri. Dr. Abraham Maslow berkata, "Orang yang dewasa ingin menjadi yang terbaik sepanjang yang dapat diusahakannya. Dalam hal ini dia tidak merasa mempunyai pesaing-pesaing.

2) Dia mengharagai orang lain

Eksekutif yang efektif pun bisa menerima keadaan orang lain yang berbeda-beda. Ia dikatakan dewasa jika mampu menghargai perbedaan itu, dan tidak mencoba membentuk orang lain berdasarkan citra dirinya sendiri. Ini bukan berarti bahwa orang yang matang itu berhati lemah, karena jika kelemahan-kelemahan yang ada dalam diri seseorang itu sudah sedemikian mengganggu tujuan secara keseluruhan, ia tak segan memberhentikannya. Ukuran yang paling tepat dan adil dalam hubungan dengan orang lain bahwa kita menghormati orang lain, adalah ketiadaan keinginan untuk memperalat atau memanipulasi orang lain tersebut.

3) Dia menerima tanggung jawab

Orang yang tidak dewasa akan menyesali nasib buruk mereka. Bahkan, mereka berpendapat bahwa nasib buruk itu disebabkan oleh orang lain. Sedangkan orang yang sudah dewasa malah mengenal dan menerima tanggung jawab dan pembatasan-pembatasan situasi dimana ia berbuat dan berada. Tanggung jawab adalah perasaan bahwa seseorang itu secara individu bertanggung jawab atas semua kegiatan, atau suatu dorongan untuk berbuat dan menyelesaikan apa yang harus dan patut diperbuat dan diselesaikan. Mempercayakan nasib baik pada atasan untuk memecahkan persoalan diri sendiri adalah tanda ketidakdewasaan. Rasa aman dan bahagia dicapai dengan mempunyai kepercayaan dalam tanggung jawab atas kehidupan sendiri.

4) Dia percaya pada diri sendiri

Seseorang yang matang menyambut dengan baik partisipasi dari orang lain, meski itu menyangkut pengambilan keputusan eksekutif, karena percaya pada dirinya sendiri. Ia memperoleh kepuasan yang mendalam dari prestasi dan hal-hal yang dilaksanakan oleh anak buahnya. Ia memperoleh perasaan bangga, bersama dengan kesadaran tanggung jawabnya, dan kesadaran bahwa anak buadanya itu tergantung pada kepemimpinannya. Sedangkan orang yang tidak dewasa justru akan merasa sakit bila ia dipindahkan dari peranan memberi perintah kepada peranan pembimbing, atau bila ia harus memberi tempat bagi bawahannya untuk tumbuh. Seseorang yang dewasa belajar memperoleh suatu perasaan kepuasaan untuk mengembangkan potensi orang lain.

5) Dia sabar

Seseorang yang dewasa belajar untuk menerima kenyataan, bahwa untuk beberapa persoalan memang tidak ada penyelesaian dan pemecahan yang mudah. Dia tidak akan menelan begitu saja saran yang pertama. Dia menghargai fakta-fakta dan sabar dalam mengumpulkan informasi sebelum memberikan saran bagi suatu pemecahan masalah. Bukan saja dia sabar, tetapi juga mengetahui bahwa adalah lebih baik mempunyai lebih dari satu rencana penyelesaian.

6) Dia mempunyai rasa humor

Orang yang dewasa berpendapat bahwa tertawa itu sehat. Tetapi dia tidak akan menertawakan atau merugikan/melukai perasaan orang lain. Dia juga tidak akan tertawa jika humor itu membuat orang lain jadi tampak bodoh. Humor semestinya merupakan bagian dari emosi yang sehat, yang memunculkan senyuman hangat dan pancaran yang manis. Perasaan humor anda menyatakan sikap anda terhadap orang lain. Orang yang dewasa menggunakan humor sebagai alat melicinkan ketegangan, bukan pemukul orang lain.





Diadaptasi dari "The Effective Psychology for Manager" oleh Mortimer R. Feinberg, Ph.D
P/S ~ sorry yer article ni x di ubah bhsanya... sja nak kekalkan yg ori..