Followers

MARI MENABUNG

Friday, December 2, 2011

Fakta mengenai jalan raya di dunia

assalamualaikum semua.. smoga semuany sihat2 aje..
klu demam jgn lpa mkn ubat.. maklum la skrg ni cuaca agk lain ckit..
kjp panas kjp hujan.. ape pun kta kna bersyukur sbb msh lgi dberi peluang utk menumpang di bumiNYA..
ok la.. entry ari ni, sya nk kongsi psl fakta jln raya kt dunia ni.. jgn terkejut malaysia pn terselit jgk tau..
bangga aku jdi rakyat Malaysia.. MALAYSIA BOLEH..!! smnagt tetiba.. hehehe..
btw, ni email dri kwn aku, so no problem if i want to share it with others..
klu da yg tersalah fakta mntak dibetulkan yer.. ;)
orite, first of all kta start ngn

jalan yg paling sempit di dunia..
smpt plak dorg ni wat observation erk..
name jln ni ~ jalan Spreuerhofstra├če
berada di Baden-W├╝rttemberg, Germany.
Dengan keluasan hanya 12 cm untuk paling sempit
dan 50 cm paling lebar.
yang pasti kereta tidak dapat melaluinya.
tp pling sure confirm, aku ble lalu kt jln tu.. kihkihkih...




jalan pling bengkang bengkok didunia..
 -Lombard Street
jalan yang dimaksudkan terletak di San Francisco
Kelajuan maksimum hanya 5 mph. trsngat la slow..
tp kura2 still klh kot?? kihkihkih...
jarak antara selekoh hanya 1 meter dan hanya
boleh dipandu 1 arah iaitu arah menurun.
klu nak naik kna gostan blkng kot?? hahaha.. teleng kpla...
Di sblah jalan plak terdapat deretan rumah mewah.


   
view waktu malam
view waktu siang

Jalan paling banyak susur/exit didunia.
The Judge Harry Pregerson Interchange 
terletak di Los Angeles, CA. dibuka pd thun 1993.
juga dikenali sbgi susur yg plng rumit.
mmg rumit, klu salah msuk susur, mna mau pusing??
Terdpt 4 lapis jalan untuk exit masuk dan keluar.
Dengan adanya susur yg byk ni mgkin
ble lancarkan prjlanan pengguna kot??

cer kira bpe tingkat ni?? jalan ats jalan.. mmg pening..
salute ngn engineer yg design jln ni.. well done!


 Roundabout paling luas didunia.
korg msti bangga bla bca ni.. hehehe..
Bulatan Putrajaya.
Mgkn ade diantara kta yg tdk
tahu mengetahuinya.
Berukuran 3.4 km. ble tahan luas jgk
klu dah trlepas exit yg korg nk msk,
mmg kna pusing roundabout ni.
Pasti bila korg drive ingat kecil je..
Tapi fakta tidak pernah menipu.
So, pas ni anda prlu bangga jk melalui roundabout itu..
3.4km.. ble jogging 1 round pn dh ckp kot?? huhuhu

Roundabout pling mengelirukan di dunia..
roundabout yg dmksdkan trletak di England..
tp name x dpt dkenalpasti..
fyi, dlm roundabout ni gk da lgi 5 roundabout mini kt seliling tu..
mknanya bulatan dlm bulatan la..
so, kpd smua pmandu beginner,
di hrp anda berhati2 takut trslh msk plak..
n fakta yg pling menarik, jln ni gk di undi sbgi ~~~
JALAN PALING MENAKUTKAN DI ENGLAND!


mmg menakutkan!
 


view dri atas..



enjoy!

No comments:

Post a Comment