Followers

MARI MENABUNG

Thursday, November 22, 2012

KISAH BELANG

assalamualaikum semua.. selamat pgi..
harap2 semuanya sihat2 aje yer..
hari ni 22.11.2012, khamis... msuk hari ke-3 belang pergi meninggalkan kami sekeluarga..
3 hri ni jgk la aku slalu tersasul pggil nama belang..
nak pggl puteh dgn kembang,aku terpggil puteh dgn belang..
lpas tu bru aku tersedar belang dah xde..
2,3 mlm aku tido, pkul 4-5 pagi msti aku tersedar.. tiba2 aku trbyng2 muka belang...
mesti dia tgh kesejukan kt luar tu..

terbyg2 tmpt dia selalu tido.. ats kabinet dgn ibu dia, Nyau..
ats sofa dgn adik dia, Kembang.. kdg2 dia tido ats katil adik aku..
kdg2 dia tido kt ats krusi dlm blik adik aku.. rindu nk kacau dia tido..
aku sllu kcu dia tido.. aku tiup kt mata dia.. hahaha.. jhtkn aku..
rindu nk pegang hidung dia.. sbab hidung dia kaler coklat..
rindu nk pegang tgn dia.. sbab bulu kt tgn dia gebu2..
rindu nk picit2 kpla dia.. sbab kpla dia besar.. hehehe

belang ni kucing yg nakal bkn jahat tau.. tp dia sgt manja dgn semua org..
dia suka panjat ats riba org.. pastu dia tido selena-lenanya..
kdg2 dia ska tido himpit2 kt punggung org laa.. 
klu aku blik keje, aku pggl dia, terkedek2 brjln ikut blkng aku..
aku bkk peti ais, laju la dia dtg.. sbb bla bkk peti ais, mmg dia tau, dia akn dpt ikan..
mengiau2 dia nk makan smpi tgn aku pn dia pnjt..

tiba2 smlm mak aku bersuara.. "kat mna la si belang ni mkn racun tu??"
aku terkejut.. aku balas blik..
klu dia ada skrg msti tgh tido ats kabinet lpas kekenyangan..
tido berjam2.. org kcu pn msih lena lgi...
bla pndng puteh, aku teringt belang.. sbb dorg ni kdg2 baik kdg2 gaduh..
dlu dorg slalu tido skali.. klu puteh jilat2 tgn pas dia mkn,
aku teringat belang.. dia mesti jilat2 tgn dia pas mkn..

aku tgk puteh, kembang dgn nyau seolah2 dpt rsa yg belang dh xde..
sbb skrg ni msing2 kdg2 nmpk mcm muram.. dduk termenung je..
smlm aku tgk puteh.. aku tny puteh.. "puteh knpa??"
puteh rindu belang yer.. pastu dia mengiau.. mgkn dia fhm kot..
"tu la msa belang ade ashik nk gaduh jer.. klu selisih tu x pndng lgsg..
skrg belang dh xde, xde sape dah puteh nk gaduh2" balas aku...
puteh seakan mengerti, dia pndang aku then pejam kedua2 mata dia..
mgkin dia rindu belang.. xpelah puteh.. jgn sedih2.. kta truskan hidup mcm biasa..


aku trlalu sygkan kucing2 aku ni.. 
sbab aku bela dorg sejak dri lahir smpi la dah besar ni...
kpd puteh, kembang ngn nyau jgn main jauh2 dah..
puteh ngn nyau ni sllu sgt main2 kt luar.. klu aku pggil tlglah msuk umah..
aku xnk kamu semua menerima nsib yg sma mcm belang..
sebab AKU SAYANG KAMU SEMUA... ;)

puteh dgn belang minum air sama2

suka dgn hidung dia yg kaler coklat ni..

puteh dgn belang tido same2 dlm 1 sgkar..

belang mmg suka tido ats kabinet ni..


52 comments:

  1. sedihnyee kalo kucing daa xde :'( hari tu hanan penah bela kucing , 2 minggu je , then die hilang . nangis terok adik hanan .. tapi x pe , dah tercatat mereka akan ditempatkan di syurga :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu hilang tu mgkn diambil org atau dia dh mati..
      xpela skurg2nya kta smpat bela dia wlpun skjp.. ;)

      Delete
  2. Replies
    1. klu nk bela hati mau kuat..
      jgn mcm sya..
      msih trasa kehilangan belang..

      Delete
  3. salam super sahabat,
    tetap semangat dan sukses selalu ya
    ditunggu kunjungan baliknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah..
      sya akan berkunjung ke blog awk.. ;)

      Delete
  4. a'a..betol tu.
    kucing kalo dah kenal tuannya bunyi tapak kaki kite jln dah tau.
    bila balik dari keje mula la gesel2 kat kaki kite..huhu
    mintak makanan kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. cmtu la jgk dgn kucing2 sya..
      pndai buat muka ksian la..
      klu lapar mula la gesel2 kt kaki.. hihi

      Delete
  5. Sweetnya puteh dgn belang. hehe =D

    ReplyDelete
  6. alololo tomelnye belang ngan puteh...hehe

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. kucing ni buat la ape sja, ternyata mmg dh comel.. haha

      Delete
  8. Replies
    1. hehehe... mmg comel time tgh lapar..
      dh kenyang hilang comelnyer..

      Delete
  9. Assalamualaikum,

    Kesiannya si Belang...tersentuh pulak kak Ros bila baca cerita Zahirah nih...
    Memang comel si Belang nih..jaga lah si Putih dan si Kembang ni baik2 jangan sampai terjadi macan si Belang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...
      semua kucing2 sya skrg ni sya jga betul2..
      klu bgi dorg main kt luar pn, skjp je..
      pastu trs sya pggl masuk..
      dah jdi fobia..

      Delete
  10. Salam Kenalan..

    comel si Belang tuu....dulu masa kecik2 suka peluk kucing time tido..skng tak boleh daa..:P

    p/s: Singgah sini, Follow skali..hope sudi singah blog sya..& sudi vote untuk saya..TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan...
      sya akn singgah blog awk yer.. ;)

      Delete
  11. Replies
    1. hihihi..
      suka je tau jgn smpai jdi giler..

      Delete
  12. huhu krole suke kucing but..tak boleh bela..ada athma..adus~

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn risau.. kucing haiwan sekeliling rumah kta..
      so, kucing haiwan yg bersih..

      Delete
  13. Isz dah 4 tahun tak bela kucing, last sekali bela kucing belang juga namanya. Baka angora(jantan) + kampung(betina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti comel2 kucing isz tu..
      nk bela kna jaga btul2..
      kucing ni ska merayap..

      Delete
  14. dia makan racun..kena cari punca racun tu..kalau ada kat rumah... elok2 simpan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt rumah xde gna ape2 racun..
      ade jgk tny mak dgn ayah,
      mmg xde sbb tikus xde kt umah..
      mgkn dia merayap kt rumah org kot..

      Delete
  15. Replies
    1. hehehe... time kasih..
      tp belang dah xde.. ;(

      Delete
  16. sy pun dulu ada kucing.. dah beranak pinak dah.. skrg dah xde dah..em, rindunya dgn dorg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rindukan?
      dah seminggu belang pergi..
      tp still rsa yg dia ade dlm umah tu..

      Delete
  17. harap lepas ni yang lain2 di kawal ye kak... tersentuh dan sedih sgt anna baca entri ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kucing2 yg lain skrg ni dikwl ketat habis-habisan..
      sian plk tgk dorg xble bebas sgt kt luar
      tp takut jdi mcm belang trpksa laa..

      Delete
  18. kucing 5zol dh brapa ekor mati.. ada gak yg mati mkn racun rumput.. skrg tggl sekor.. si boyot..

    ReplyDelete
  19. kadang2 cakap ngn kucen mang dorang cm paham je . hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. kan2..
      sbb tu kucing ble buat kawan bla kta sunyi..
      ckp je la dgn dia even dia xfhm..
      jnji ade yg sudi mndgr.. hahaha

      Delete
  20. kucing ni boleh jadi kawan tau..kawan terbaik..

    ReplyDelete
  21. Alahai, sedih je baca. Untuk org yg betul2 sayangkan kuceng belaan dea, kehilangan tu sesuatu yg betul2 emosi kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt2 emosi...
      menangis la jgk 2,3 hri..
      hehehe

      Delete
  22. pyka dulu pnah bela seko jugak , pyka pgil blacak , memang syg sgt kat dia , sampai skrang tak boleh trima yg dia dah tade . sdih . :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu.. mmg sedih..
      sbb kucing tu mmbesar dpan kita.. at last mati cmtu jer..

      Delete
  23. hehe. si belang ni suka posing yer. fotogenik. boleh jadi model kucing. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... bleh cmtu erkk..
      tp belang dah xde..

      Delete
  24. sedih tengok entri sebelum ni, tak sanggup sy menghabiskan membacanya. sabarlah ya... Suka tengok orang pandai dan sayang kucing macam Zahirah ni. Kucing adalah haiwan kesayangan junjungan mulia kita Nabi Muhammad S.A.W. Tapi, saya sendiri allergik (seriau)dengan kucing... sbb ms kecil2 dulu kena cakar dgn kucing, fobia smpi skrg trasa lg. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. trima kasih ieta..
      in shaa Allah, sya akn jga kucing2 sya ni dgn elok.. ;)

      Delete
  25. memang sedih kan bila terkenangkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt2 sedih kak puteri... tp xpe
      ade pengubat si puteh, kemabng dgn nyau..

      Delete