siput sedut?
assalamualaikum semua..
selamat pagi.. wahh.. x lma lgi nk raya dh..
sekejap je rsanya.. ari ni xde post ww.. ari ni share resepi raya..
resepi ramadhan pun x smpt nk share.. busy skit..
keje lgi.. nk prepare utk tut2 lgi..
ok la xnak bebel panjang2 dh.. meh tgk resepi ni..
BAHAN-BAHAN:
600g tepung gandum.
marjerin 2-3 sudu besar
10-15 tangkai cili kering
3-5 tangkai daun kari
garam 2-3 sudu kecil
telur sebiji
air secukupnya
cara nak buat snng je..
blend daun kari, cili kering dgn garam.. tapi air letak ckit je..
sbb nnt msa nak bancuh tepung pn kna letak air kn..
tepung gandum dgn marjerin campur skli..
uli dgn tgn.. klu nk sedap n rangup lbihkan marjerin..
pastu masukkan bhn yg blend tdi skli dgn telur..
uli tepung tu secukupnya.. klu x ckup air, letak skit2..
(sape yg pakai cincin, ubahlah cincin anda tu ke jari kiri ye...
nnt lekat tepung plk.. hahaha)
dah siap uli ble la gentel2 tepung tu.. make sure tgn tu bersih tau..
msa nak goreng nnt api jgn besar sgt..
nnt dlm x masak plk... kna sntiasa kacau..
nk bau wangi goreng dgn daun kari...
dah siap ble la ngap.. nk share gmbr skit..
tp yg dh siap goreng lupa nk amik gmbr dah penat sgt.. huhuhu...
p/s- sok share resepi nutella choc cip cookies plk..
selamat pagi.. wahh.. x lma lgi nk raya dh..
sekejap je rsanya.. ari ni xde post ww.. ari ni share resepi raya..
resepi ramadhan pun x smpt nk share.. busy skit..
keje lgi.. nk prepare utk tut2 lgi..
ok la xnak bebel panjang2 dh.. meh tgk resepi ni..
BAHAN-BAHAN:
600g tepung gandum.
marjerin 2-3 sudu besar
10-15 tangkai cili kering
3-5 tangkai daun kari
garam 2-3 sudu kecil
telur sebiji
air secukupnya
cara nak buat snng je..
blend daun kari, cili kering dgn garam.. tapi air letak ckit je..
sbb nnt msa nak bancuh tepung pn kna letak air kn..
tepung gandum dgn marjerin campur skli..
uli dgn tgn.. klu nk sedap n rangup lbihkan marjerin..
pastu masukkan bhn yg blend tdi skli dgn telur..
uli tepung tu secukupnya.. klu x ckup air, letak skit2..
(sape yg pakai cincin, ubahlah cincin anda tu ke jari kiri ye...
nnt lekat tepung plk.. hahaha)
dah siap uli ble la gentel2 tepung tu.. make sure tgn tu bersih tau..
msa nak goreng nnt api jgn besar sgt..
nnt dlm x masak plk... kna sntiasa kacau..
nk bau wangi goreng dgn daun kari...
dah siap ble la ngap.. nk share gmbr skit..
tp yg dh siap goreng lupa nk amik gmbr dah penat sgt.. huhuhu...
tepung dh siap uli.. kaler pucat skit sbb cili kering amik skit je..ni first trial.. hihihi |
yg ni plk dh siap gentel gna bnda 4 segi tu.. xtau la ape namenyer.. |
salam..
ReplyDeletewahh pndai wat..yaya suke mkn ni.
tp xreti wat lor..huu t xjadi.. ;p
sedapnya..pos sikit
ReplyDeletedah siap buat bnyk2 jgn lupa hntr sepinggan kat sini :)
ReplyDeleteMama pyka rajin jugak buat kuih siput nie . Mmng sdap laa .
ReplyDeletenak buat tu tak adalah rajin..leceh betul huhu tapi nak makan tu memang rajin hihi
ReplyDeletewow, makanan kesukaan anna ni.. kalo anna start makan x tahu la bila nak berhenti..hahhahaa
ReplyDeletewahh rjinnya..pnyalah trtya cmnalah dorang wt bntuk tu.hehe
ReplyDeleterajinnyer cik engineer tuuu.,ehHHee
ReplyDelete